Skip to main content

Αναγκαίες οι βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ισπανία

Την ανάγκη για ευρύτερες και βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε χθες η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας. Την ίδια ώρα νέες τραπεζικές συμμαχίες ανακοινώνονται καθημερινά.
Την ανάγκη για ευρύτερες και βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε χθες η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, αν και οι ανησυχίες στην αγορά περιορίστηκαν από τα πρόσφατα μέτρα που εισήγαγε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Ανγκελ Φερνάντεζ Ορντονέζ.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ισπανία, είπε ο Ορντονέζ, να συνεχίσει να στέλνει μηνύματα εμπιστοσύνης στις αγορές, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίστηκε σκεπτικός στην ιδέα επιβολής τραπεζικού φόρου στην Ευρώπη.

Την ανάγκη περισσότερων μέτρων για την Ισπανία και τη Γαλλία επεσήμανε και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s, παρά τα μέτρα που έχουν λάβει μέχρι στιγμής οι δύο χώρες για να συγκρατήσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Αυξημένη ήταν, επίσης, η ζήτηση στη χθεσινή ισπανική δημοπρασία τριμηνιαίων και εξαμηνιαίων εντόκων γραμματίων του δημοσίου ύψους 4 δισ. ευρώ, μολονότι η Μαδρίτη κατέβαλε υψηλότερο επιτόκιο.

Πάντως η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη που δημοσίευσε η εφημερίδα Handelsblatt, τόνισε ότι η Ισπανία δεν θα χρειαστεί να καταφύγει στο νέο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

 «Είναι βέβαιο ότι δεν θα χρειαστούμε το πακέτο διάσωσης», σημείωσε η Salgado, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν θα έχει πρόβλημα να αναχρηματοδοτήσει τα 24 δισ. ευρώ χρέους που λήγουν τον Ιούλιο.

 «Αυτές οι πληρωμές είναι στο πλαίσιο του οικονομικού μας προγραμματισμού και δεν μας ανησυχούν, αν και θα πρέπει οπωσδήποτε να μειώσουμε τα spreads, διότι αυτά που δαπανούμε σε τόκους, δεν μπορούμε να τα διαθέσουμε σε άλλα πράγματα όπως δρόμους ή μείωση του ελλείμματος».

Η Salgado ζήτησε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τις αγορές, καθώς το δημόσιο χρέος της Ισπανίας βρίσκεται ακόμη κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του 60% του ΑΕΠ, βάσει της συνθήκης του Μάαστριχτ. Υπογράμμισε ότι η Ισπανία δεν έχει ιστορικό στη διαστρέβλωση των στατιστικών στοιχείων.

Νέες τραπεζικές συμμαχίες
Ωστόσο νέες τραπεζικές συμμαχίες ανακοινώνονται καθημερινά στην Ισπανία, στο πλαίσιο του προωθούμενου από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα σχεδίου αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τρεις μικρές αποταμιευτικές τράπεζες ανακοίνωσαν χθες ότι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, μέσω της διαδικασίας της λεγόμενης «εικονικής συγχώνευσης». Πρόκειται για τις Monte de Piedad y Caja General, Caja y Monte de Piedad del Circulo Catolico και Caja de Ahorros de la Inmaculada de Aragon.

Βάσει της συμφωνίας, η κάθε τράπεζα θα διατηρήσει το δικό της εμπορικό σήμα, θα έχει ξεχωριστό ισολογισμό και ξεχωριστό σύστημα προσλήψεων υπαλλήλων. Ωστόσο, μία κεντρική διοίκηση θα αναλάβει να παρακολουθεί την κεφαλαιακή επάρκεια.

Οι ισπανικές τράπεζες δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τη διεθνή πιστωτική κρίση, που είχε τις ρίζες της στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς δανείων υψηλού ρίσκου (subprime). Και αυτό γιατί η ισπανική νομοθεσία δεν επιτρέπει τη μεγάλη έκθεση σε σύνθετα, ριψοκίνδυνα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Ωστόσο, πολλές από τις περιφερειακές τράπεζες της χώρας βρέθηκαν σε δεινή θέση, μετά την κατάρρευση της ισπανικής αγοράς ακινήτων στα τέλη του 2008 και της διολίσθησης της οικονομίας στην ύφεση. Συνολικά, οι μικρές τράπεζες της χώρας έχουν ζητήσει κεφάλαια ύψους 11 δισ. ευρώ από το κρατικό ταμείο ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης (FROB). Παρ΄ όλα αυτά, αναλυτής του διεθνούς οίκου Moody΄s δήλωσε, χθες, ότι οι ισπανικές τράπεζες είναι πολύ πιο «υγιείς» από ό,τι οι αγορές πιστεύουν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Banco Santander, η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας φέρεται να προηγείται στη «μάχη» για την εξαγορά των γερμανικών υποκαταστημάτων της σουηδικής SEB. Πηγές προσκείμενες στην υπόθεση ανέφεραν στο Reuters ότι η ιταλική Unicredit απέσυρε το ενδιαφέρον της και η ισπανική τράπεζα προβάλλει τώρα ως «φαβορί».

ZENITH