Skip to main content

Αναγκαίο ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στις πλατφόρμες συναλλαγών

Η ανάγκη δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου που θα διασφαλίσει ίσες συνθήκες ανταγωνισμού για όλες τις πλατφόρμες συναλλαγών στην Ευρώπη τονίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του προέδρου τ
Τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην εποπτεία των αγορών και η ανάγκη δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου που θα διασφαλίσει ίσες συνθήκες ανταγωνισμού για όλες τις πλατφόρμες συναλλαγών στην Ευρώπη τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης του προέδρου του ΧΑ, Σπύρου Καπράλου, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΧΑ, ο κ. Καπράλος ενημέρωσε τον κ. Μπαρνιέ για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των ευρωπαϊκών αγορών στο πλαίσιο της διαβούλευσης και της επικείμενης αναθεώρησης της MiFID.

Ο κ. Καπράλος τόνισε ότι η FESE βασίζεται στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα της ενίσχυσης της διαφάνειας στις αγορές, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να εξαλειφθούν τα κύρια αίτια των προβλημάτων που έχουν προκύψει στις Ευρωπαϊκές αγορές τον τελευταίο καιρό.

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΧΑ επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τη FESE, η αναθεώρηση της MiFID πρέπει να βασίζεται σε δύο βασικούς άξονες: Τη μείωση του συστημικού ρίσκου που επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της βελτίωσης των κανόνων διαφάνειας για τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές και την ενίσχυση της προστασίας των ιδιωτών επενδυτών με την αμερόληπτη πρόσβασή τους στην πληροφορία, αλλά και την ισχυροποίηση της εκπροσώπησής τους στα θεσμικά όργανα, σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι οι κκ Μπαρνιέ και Καπράλος συμφώνησαν να είναι σε συνεχή επαφή την επόμενη χρονική περίοδο, προκειμένου να συζητηθούν διεξοδικά οι επιμέρους προτάσεις της FESE που αφορούν στην αναθεώρηση της MiFID.

ZENITH