Skip to main content

Αναγκαίο το μνημόνιο, λέει ο CEO της Alpha

Η υπογραφή του μνημονίου στις 3 Μαΐου άλλαξε τα πάντα, ήταν κάτι σημαντικό για την Ελλάδα και έπρεπε να γίνει, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Μαντζούνης.
Η υπογραφή του μνημονίου στις 3 Μαΐου άλλαξε τα πάντα. Ήταν κάτι σημαντικό για την Ελλάδα και έπρεπε να γίνει. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Μαντζούνης, μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση που οργάνωσε η τράπεζα για την ελληνική οικονομία. Το ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, πάντως, άφησε αιχμές για τη στάση που κράτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, σε σχέση με την κρίση στην ελληνική οικονομία. «Δεν φταίμε μόνο εμείς. Οι Ευρωπαίοι συνεταίροι δεν αντέδρασαν όσο γρήγορα θα μπορούσαν. Αλλά βέβαια δεν υπήρχε και ο μηχανισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε πως «ναι μεν υπήρχε η νομισματική ένωση, αλλά από πίσω δεν υπήρχε τίποτε που να τη στηρίζει».

Υπό το πρίσμα αυτό ο κ. Μαντζούνης χαρακτήρισε μεγάλο λάθος το ό,τι αφέθηκε να προχωρήσει πολιτικά η διαδικασία της ΟΝΕ, χωρίς να υποστηριχθεί και με την απαραίτητη διοικητική μέριμνα. «Όταν τα πράγματα πάνε καλά κανείς δεν κοιτά τη διοικητική μέριμνα, αφού προχωρούν μόνα τους τα θέματα. Αυτό ήταν μεγάλο λάθος και αυτό το πληρώνουμε εμείς, γιατί είμαστε οι πρώτοι που βρεθήκαμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Ευτυχώς όμως οι πολιτικοί στην Ευρώπη, όταν είδαν το τι θα μπορούσε να συμβεί αν δεν ελαμβάνοντο τα μέτρα που ελήφθησαν από πλευράς ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, συγκεντρώθηκαν και τώρα είμαστε σε αυτή τη νέα κατάσταση, η οποία έπρεπε να γίνει για να διορθωθούν κακώς κείμενα πολλών 10ετιών».

Αισιόδοξο τόνο για την εξέλιξη του προγράμματος σταθερότητας της οικονομίας εμφανίστηκε από την πλευρά του ο ανώτερος διευθυντής οικονομικών μελετών της Alpha Bank, Μιχάλης Μασουράκης, ο οποίος εκτίμησε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα γίνει ταχύτερα από ό,τι αναμένεται, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η χώρα δεν θα πτωχεύσει. Επικαλούμενος τις αναλύσεις του ιδρύματος προέβλεψε ότι ο στόχος για 8% του ΑΕΠ, όσον αφορά στο έλλειμμα, θα υπερκαλυφθεί, υποστήριξε ότι η ανάκαμψη θα έρθει πιθανώς από τα μέσα του 2011 και ως εκ τούτου η ύφεση δεν θα είναι τόσο δραματική όσο προβλέπεται στο πρόγραμμα σταθερότητας. Επίσης χαρακτήρισε καταστροφικές τις συνέπειες από την πιθανότητα να πτωχεύσει η χώρα ή να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη και επιστροφής στη δραχμή, ενώ υπεραμύνθηκε και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, το οποίο, όπως είπε, δεν κινδυνεύει και συνεπώς δεν δικαιολογούνται υστερίες, φημολογίες και συμπεριφορές, που τις θέτουν σε αμφισβήτηση.

Καταλήγοντας, χαρακτήρισε το 2010 δύσκολο, μίλησε για πρωτόγνωρη οικονομική συγκυρία όπου η προσαρμογή μας γίνεται με τρόπο βίαιο και εν πολλοίς ασυνάρτητο και πως θα πάρει χρόνια αν συνεχίσουμε να τρενάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις και να κάνουμε μισές δουλειές, όσον αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές. Αν αντιθέτως συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το μνημόνιο πιστά, εκτίμησε ότι στο τέλος της κρίσης, η ελληνική οικονομία που θα προκύψει θα είναι ισχυρότερη. «Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται μας έβαλε σε τροχιά διάσωσης, αλλά δεν μπορεί η Ε.Ε, το ΔΝΤ κι η ΕΚΤ να εξαλείψουν τη διαφθορά, δεν μπορούν να μορφώσουν τα παιδιά μας, να τους βρουν δουλειά. Όλα αυτά πρέπει να τα κάνουμε μόνοι μας», είπε ο κ. Μασουράκης και αφού θύμισε ότι δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι αλλαγές τόνισε ότι καμία κοινωνία δεν μπορεί να ζει με δανεικά.

ZENITH