Skip to main content

Ανακαλύφθηκε νερό στον Ισημερινό του Άρη

Η κάμερα του δορυφόρου ΜRΟ ανακάλυψε μεγάλα αποθέματα παγωμένου νερού στο υπέδαφος πολλών κρατήρων που βρίσκονται στο μέσον της απόστασης του ισημερινού από τον βόρειο πόλο του πλανήτη.
Δεύτερη συνεχόμενη εξέλιξη για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και των Άρη ανακοίνωσε η NASA.

Μετά την ανακάλυψη για την ύπαρξη νερού στη Σελήνη, η ΝΑSΑ ανακοίνωσε ότι εκτός από τους πόλους του Άρη, όπου ήταν γνωστό ότι υπήρχε νερό σε παγωμένη μορφή, βρήκαν και σε περιοχές κοντά στον ισημερινό.  Συγκεκριμένα, ο Σέιν Μπιρν του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, μέλος της ερευνητικής ομάδας δήλωσε: «Γνωρίζαμε ότι υπάρχει πάγος κάτω από την επιφάνεια του Αρη στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη, αλλά ανακαλύψαμε ότι το ίδιο συμβαίνει και πιο κοντά από όσο νομίζαμε, στον ισημερινό».

Η κάμερα υψηλής ανάλυσης του δορυφόρου ΜRΟ ανακάλυψε μεγάλα αποθέματα παγωμένου νερού στο υπέδαφος πολλών κρατήρων που βρίσκονται στο μέσον της απόστασης του ισημερινού από τον βόρειο πόλο του πλανήτη.

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι η καθαρότητα του πάγου στο υπέδαφος του Αρη είναι εξαιρετικά υψηλή. Εως σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το μείγμα κάτω από τους κρατήρες (όπου εντοπίζονται κυρίως τα αποθέματα) αποτελούνταν 50% από πάγο και 50% από σκόνη και άλλα στοιχεία του εδάφους. Οι νέες αναλύσεις δείχνουν ότι το μείγμα αποτελείται από 99% πάγο κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της Σελήνης.

ZENITH