Skip to main content

Ανάκαμψη των ξένων επενδύσεων στη Κροατία

Σημάδια ανάρρωσης το β’ εξάμηνο του 2009 κατέγραψαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κροατία, με αποτέλεσμα το εννεάμηνο του 2009, να διαμορφωθούν στο ποσό του 1,7 δισ.ευρώ.
Σημάδια ανάρρωσης το β’ εξάμηνο του 2009 κατέγραψαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κροατία, με αποτέλεσμα το εννεάμηνο του 2009, να διαμορφωθούν στο ποσό του 1,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Κροατίας, παρά τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατάφεραν, το β’ εξάμηνο του περσινού έτους, να αυξηθούν κατά 786,2 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Ο τομέας του χονδρεμπορίου συνέβαλε στην ανάπτυξη των άμεσων ξένων επενδύσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Στο μεταξύ, το εννεάμηνο του 2009 στην πρώτη θέση των ξένων επενδυτών κατατάσσεται η Ολλανδία (839,1 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, η Αυστρία παραμένει πρώτη στη λίστα των ξένων επενδυτών από το 1993 μέχρι σήμερα, έχοντας επενδύσει ποσά άνω των 6,3 δισ.ευρώ και κατέχοντας το 27% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων που εισέρρευσαν στη χώρα.

Στη γενική κατάταξη των ξένων επενδυτών (από το 1993), η Ολλανδία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, με σύνολο επενδύσεων, ύψους 4,1 δισ.ευρώ. Στη τρίτη θέση κατατάσσεται η Γερμανία με συνολικές επενδύσεις άνω των 2,7 δισ.ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH