Skip to main content

Ανακατατάξεις στα μετοχολόγια των εισηγμένων

Funds φεύγουν κι άλλα επενδυτικά κεφάλαια έρχονται...
Μεγάλες ανακατατάξεις σημειώνονται στα μετοχολόγια πολλών εισηγμένων επιχειρήσεων και βεβαίως των τραπεζών, ως αποτέλεσμα των πολύ χαμηλών αποτιμήσεων, αλλά και της εν εξελίξει κρίσης, που τις επηρεάζει άμεσα. 
 
Για παράδειγμα, το επενδυτικό fund Capital αποχωρεί σταδιακά από το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας Eurobank. Με ανακοίνωση του μάλιστα, έκανε γνωστό ότι η συμμετοχή του έπεσε στο 11,5%, μειωμένη κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με την προηγούμενη φορά και συνεχίζει. Το ενδιαφέρον όμως είναι, ότι για να αποχωρεί κάποιος σημαίνει αυτομάτως ότι κάποιος άλλο μπαίνει. Εν προκειμένω, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αγοραστές είναι περισσότεροι του ενός και είναι και πάλι μεγάλα ξένα funds.
 
Την ίδια ώρα, κινητικότητα, αλλά αυτή τη φορά αγοραστική, παρατηρείται και στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία αποτελεί την εξαίρεση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ακόμα και μέσα στην εποχή της γενικής πτώσης, συνεχίζει ανοδικά, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μπαίνει στο μικροσκόπιο ολοένα και περισσότερων.
 
Γενικότερα, πάντως, οι πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, έχει ως αποτέλεσμα να έρχονται στην Αθήνα επενδυτικά funds, τα οποία εξετάζουν το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας το σχετικό ρίσκο, αλλά εκτιμώντας παράλληλα ότι μακροπρόθεσμα η χώρα θα βγει από την κρίση. Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιπτώσεις των Bluebay, Farallon και Canyon, εκπρόσωποι των οποίων συναντώνται με στελέχη ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων.

ZENITH