Skip to main content

Ανάκληση της απόφασης για πάγωμα των επιστροφών ΦΠΑ ζητά ο ΣΕΒΕ

Άμεση ανάκληση της απόφασης για πάγωμα των επιστροφών ΦΠΑ που ουσιαστικά συνεπάγεται η χθεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ζητά από τον υπουργό Οικονομικών ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος
Άμεση ανάκληση της απόφασης για πάγωμα των επιστροφών ΦΠΑ, που ουσιαστικά συνεπάγεται η χθεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία απειλείται η βιωσιμότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ζητά με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.
 
Ο ΣΕΒΕ, στην επιστολή του, επισημαίνει ότι γίνεται καθημερινά δέκτης έντονων διαμαρτυριών μελών του για το μέτρο που πρόσφατα επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα αρχικά προφορικά και για άγνωστο χρόνο, λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος και ενόψει νέων ρυθμίσεων για την επιστροφή με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ.
 
«Το πάγωμα ανατρέπει τον οικονομικό προγραμματισμό των επιχειρήσεων και πλήττει περαιτέρω την κλονισμένη ρευστότητα και την πιστωτική ασφυξία τους, αυτή την περίοδο της διεθνούς οικονομικής κρίσης», αναφέρεται στην επιστολή.
 
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Θωμαΐδης τονίζει ότι η - προς δημοσίευση στο ΦΕΚ - απόφαση του υπουργείου να μην πραγματοποιείται έως 31.05.10, κατά παρέκκλιση του άρθρου 3.1.α. της ΑΥΟ ΠΟΛ 1073/2004, καμία επιστροφή φόρου χωρίς προηγούμενο προσωρινό ή τακτικό έλεγχο, κατ’ ουσία σημαίνει ότι, πέραν των αιτήσεων επιστροφών για τις οποίες έχει ήδη πραγματοποιηθεί προσωρινός ή τακτικός έλεγχος μέχρι τη δημοσίευση της νέας απόφασης που θα προχωρήσουν, όλες οι άλλες αιτήσεις που ήδη εκκρεμούν ή θα κατατεθούν αυτό το διάστημα θα παγώσουν, λαμβανομένων υπόψη και των αδυναμιών και της ανεπάρκειας του φορολογικού ελεγκτικού μηχανισμού.
 
«Απαιτούμε από το Υπουργείο Οικονομικών την άμεση ανάκληση της απόφασής του που πρακτικά οδηγεί σε πάγωμα των επιστροφών ΦΠΑ, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και με το ισχύον καθεστώς της άμεσης - χωρίς προσωρινό έλεγχο για το 90% - επιστροφής, υπερβαίνουν κατά πολύ την προβλεπόμενη στις ισχύουσες διατάξεις προθεσμία του ενός μήνα», υπογραμμίζει ο ΣΕΒΕ.
 
Επικουρικά και μόνο ο ΣΕΒΕ προτείνει τα παρακάτω:
 
1. Συμψηφισμό του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ εξαγωγικών επιχειρήσεων, από την κατάθεση της σχετικής αίτησης επιστροφής, με υποχρεώσεις που δημιουργούνται για την επιχείρηση προς το Δημόσιο, όχι μόνο φορολογικές (π.χ. φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, κ. ά.) αλλά και προς άλλους οργανισμούς/φορείς του δημοσίου, όπως ασφαλιστικές εισφορές για το ΙΚΑ. Την πρόταση αυτή είχε ήδη καταθέσει ο ΣΕΒΕ στο πλαίσιο του διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
 
2. Δανειοδότηση εξαγωγικών επιχειρήσεων από το ΤΕΜΠΜΕ με εγγύηση δημοσίου και επιδότηση επιτοκίου για ποσά που αντιστοιχούν στις οφειλόμενες από το Δημόσιο επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις. Η πρόταση αυτή αποτελεί και το λόγο που η επιστολή του ΣΕΒΕ κοινοποιήθηκε στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα. Λούκα Κατσέλη.
 
Τέλος, στην επιστολή του ο ΣΕΒΕ αναφέρεται στην ανάγκη διαβούλευσης του υπουργείου Οικονομικών με τον ΣΕΒΕ και άλλους φορείς, «αυτή τη φορά στο πλαίσιο της προωθούμενης οριστικής αναμόρφωσης της απόφασης με την υιοθέτηση νέων διαδικασιών επιστροφής». Ζητά, επίσης, μέχρι την ολοκλήρωση της εν λόγω αναμόρφωσης, να εφαρμόζεται η υφιστάμενη διαδικασία, χωρίς μεταβατικά μέτρα όπως αυτό της νέας απόφασης για υπαγωγή όλων των εκκρεμών αιτήσεων σε προσωρινό ή τακτικό έλεγχο, καθώς «η ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών θα επιμηκύνει δραματικά τον χρόνο ελέγχου και ολοκλήρωσης της διαδικασίας και θα αποβεί καταστροφική για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις» καταλήγει ο ΣΕΒΕ.

ZENITH