Skip to main content

Ανακολουθία για το ΤΕΜΠΜΕ καταγγέλλει το ΕΕΘ

Η τελική μορφή του προγράμματος για την κάλυψη υποχρεώσεων προς προμηθευτές, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, απέχει από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το υπουργείο, υποστηρίζει ο πρόεδρος του του Επαγγ
Την έντονη διαμαρτυρία του για την ανακολουθία της κυβέρνησης στις εξαγγελίες για τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ εκφράζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκη, Μιχάλης Ζορπίδης, με επιστολή προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

Η τελική μορφή του προγράμματος για την κάλυψη υποχρεώσεων προς προμηθευτές, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, απέχει από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυρία Κατσέλη. Το πρόγραμμα καλύπτει νέες δαπάνες, ενώ δεν έχει προχωρήσει η δράση για την κάλυψη υποχρεώσεων των επαγγελματιών προς ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. 

Συγκεκριμένα ο οδηγός του προγράμματος αναφέρει ότι «επιλέξιμες  δαπάνες θεωρούνται αυτές που  πραγματοποιούνται μετά την ημερομηνία έγκρισης  του Οδηγού του Προγράμματος».

«Αρχικά θα μπορούσαμε να σημειώσουμε ότι κάθε μέτρο που διευκολύνει τους επαγγελματίες είναι καλοδεχούμενο, πρέπει όμως να τονίσουμε ότι δυστυχώς με το συγκεκριμένο  δεν επιλύονται τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά και δεν δίδεται διέξοδος στα καθημερινά θέματα των χρεών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τους παλαιούς προμηθευτές», αναφέρει στην επιστολή ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.

«Έχουμε την πεποίθηση ότι κανένας μικροεπαγγελματίας δεν θα καταφύγει σε νέο δανεισμό, ιδιαίτερα τώρα με την οικονομική κρίση που διανύουμε. Αντίθετα και αυτό το πρόγραμμα θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ορισμένους που οι σχέσεις τους με τις τράπεζες είναι και θα παραμείνουν καλές. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης αδιάλειπτα εδώ και τέσσερα χρόνια επισημαίνει τον λανθασμένο τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ. Η διαχρονική αυτή όμως κοροϊδία πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Πραγματική ανάγκη για χρηματοδοτήσεις έχουν οι Μ.Μ.Ε, που αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα βιωσιμότητας λόγω έλλειψης ρευστότητας, και όχι οι υγιείς επιχειρήσεις που απολαμβάνουν την ασυλία των τραπεζών. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε με ποιο τρόπο θα τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά, όταν και πάλι επιλέγονται να χρηματοδοτηθούν οι έχοντες και οι κατέχοντες», σημειώνει, μεταξύ των άλλων, ο κ. Ζορπίδης.

ZENITH