Skip to main content

Ανακουφισμένοι δηλώνουν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών

«Ανακούφιση» στους παραγωγούς λαϊκών αγορών από τις τελευταίες αλλαγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο φορολογικό νομοσχέδιο. Φόβους για αυξήσεις στις τιμές εκφράζουν οι καταναλωτές.
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


«Ανακούφιση» αισθάνονται οι παραγωγοί λαϊκών αγορών μετά τις τελευταίες αλλαγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο φορολογικό νομοσχέδιο. Τα αιτήματα των παραγωγών, που αντιδρούν στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων και στο λογιστικό προσδιορισμό, εισακούστηκαν και έτσι πλέον προβλέπεται επιστροφή ΦΠΑ 5%. Από την πλευρά τους, πάντως, οι καταναλωτές εκφράζουν ακόμη φόβους για αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, τη στιγμή που το πορτοφόλι τους αρχίζει και αδειάζει από τις ανατιμήσεις που έχουν γίνει ήδη σε βασικά προϊόντα.

Στις νέες αλλαγές που έχουν γίνει στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται επιστροφή ΦΠΑ 5% για τους αγρότες - παραγωγούς - πωλητές λαϊκών αγορών, που θα υπόκεινται πλέον σε καθεστώς ΦΠΑ 10%.

«Εμείς δεχόμαστε εξαρχής τις ταμειακές μηχανές. Η διαφωνία μας έγκειται στο γεγονός ότι, επειδή πρόκειται για πρωτογενή παραγόμενα προϊόντα, δεν θέλαμε την επιβολή ΦΠΑ 10%. Η τελευταία αλλαγή που ακούγεται για επιστροφή ΦΠΑ 5% είναι πράγματι πολύ καλή. Η κατάσταση κάπως εξομαλύνεται τελικά», αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου παραγωγών λαϊκών αγορών, Γιώργος Λαβιδάς.

Όπως τονίζει ο κ. Λαβιδάς, η πτώση του τζίρου αγγίζει ήδη το 30% και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί.

«Το εισόδημά μας έχει μειωθεί ήδη κατά 30%. Εμείς είμαστε αυτοί που επιβαρύνονται περισσότερο. Η επιβολή ΦΠΑ είναι επιπλέον επιβάρυνση για μας. Επίσης εξαιτίας της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων θα αναγκαστούμε να προσλάβουμε και λογιστή που θα μας κοστίσει 1000-1500 ευρώ το χρόνο. Σίγουρα, τα πράγματα δυσκολεύουν για μας», σημειώνει ο κ. Λαβιδάς.

Αυξήσεις φοβούνται οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές υποδέχονται παγωμένοι τα νέα μέτρα, που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση. Όπως εκτιμούν, τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν αύξηση της τιμής των προϊόντων κατά 30% σε βάρος των καταναλωτών. Ήδη οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν προχωρήσει σε περικοπές στην αγορά βασικών προϊόντων.

Από 720 έως 840 ευρώ, δηλαδή ένα μισθό το χρόνο, εκτιμάται ότι θα στοιχίσει σε κάθε μικρομεσαίο νοικοκυριό η αύξηση του ΦΠΑ.

«Μόνο από την αύξηση του ΦΠΑ υπολογίζουμε επιβάρυνση 60-70 ευρώ κάθε μήνα. Αν προστεθεί και η επιβάρυνση στην βενζίνη και στα άλλα είδη, με την ταυτόχρονη μείωση των μισθών, θα υποχωρήσει κατά πολύ η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΚΑ, Βασίλης Λύγκας.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Λύγκας, με την επιβολή ΦΠΑ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και φαινόμενα αισχροκέρδειας, τα οποία θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά για τον καταναλωτή και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση της κατανάλωσης.

«Όταν υπάρχει επιβολή ΦΠΑ, πάντα στρογγυλεύουν τις τιμές προς τα πάνω. Όσοι πωλούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης πάντα στρογγυλεύουν τις τιμές προς τα πάνω. Γι΄ αυτό το λόγο το κράτος πρέπει να αυξήσει τους ελέγχους στην αγορά», σημειώνει ο κ. Λύγκας.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί ελπίζουν πως θα μπορέσουν να απορροφήσουν την επιβολή ΦΠΑ 10%, ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές και να συνεχίσει ο κόσμος να πηγαίνει στις λαϊκές αγορές.

«Όταν ένα είδος το πουλάμε 0,50 ευρώ, αποκλείεται να το βάλουμε 0,55 ευρώ για να πάρουμε το ΦΠΑ. Θα προσπαθήσουμε όσο γίνεται να το απορροφήσουμε, γιατί δεν θέλουμε να αυξήσουμε τις τιμές. Θέλουμε να συνεχίσει ο καταναλωτής να έρχεται στη λαϊκή αγορά», αναφέρει ο κ. Λαβιδάς.

ZENITH