Skip to main content

Ανάληψη δράσεων για το περιβάλλον στην Κοζάνη

Την ανάληψη πρωτοβουλιών που διασφαλίζουν την εφαρμογή πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή της Κοζάνης, ζητά ο νομάρχης Γιώργος Δακής, με επιστολή του προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Παιδείας κ
Την ανάληψη πρωτοβουλιών που διασφαλίζουν την εφαρμογή πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή της Κοζάνης ζητά ο νομάρχης Γιώργος Δακής, με επιστολή του προς την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, την υπουργό Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου και τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο.

Ο κ. Δακής προτείνει σειρά δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανάδειξης των χαρακτηριστικών του «ενεργειακού κέντρου της χώρας μας», με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις επιπτώσεις της ηλεκτρικής παραγωγής στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.

Συγκεκριμένα ο νομάρχης Κοζάνης ζητά:

1. Την ανάπτυξη κοινής δράσης μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας – Πολιτισμού – Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, για την εκπόνηση και την υλοποίηση στην περιοχή μας ειδικών προγραμμάτων περιβαλλοντικής αγωγής που θα εστιάζονται στις εκπαιδευτικές ανάγκες και απαιτήσεις των μαθητών της πρωτοβάθμιας και μέσης εκπαίδευσης, ώστε αυτοί να είναι σε θέση να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τις συνέπειές της για το περιβάλλον στο Νομό Κοζάνης. Για την πραγματοποίηση της δράσης αυτής προτείνεται πρόσθετα η συνεργασία των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που λειτουργούν στο Νομό Κοζάνης, της διεύθυνσης εκπαίδευσης της ΔΕΗ και του Κέντρου Περιβάλλοντος (ΚΕ.ΠΕ) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης.
 
2. Την ανάπτυξη κοινής δράσης μεταξύ των τριών υπουργείων που προαναφέρθηκαν και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης για την αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών της Χώρας μας ως προς τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής μας μέσω μιας σειράς δράσεων όπως:

- Η πραγματοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης.

- Η θεσμοθέτηση Εκπαιδευτικών – Διδακτικών Εκδρομών για τους μαθητές της μέσης εκπαίδευσης της Χώρας στους χώρους εξόρυξης του λιγνίτη και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Νομό μας.

- Η εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης ενηλίκων με σκοπό την επιτυχή αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων που αφορούν στο περιβάλλον και στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της συνεργασίας τους με τον τοπικό ενεργό πληθυσμό.

3. Την ανάπτυξη κοινής δράσης μεταξύ των τριών υπουργείων που προαναφέρθηκαν, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, για τη θεσμοθέτηση και πραγματοποίηση στην Κοζάνη, σε ετήσια βάση, διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με γνωστικό αντικείμενο την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τη σημασία της για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο συνέδριο αυτό εκτός των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας της Χώρας μας θα παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής μέσω μίας σειράς συντονισμένων δράσεων σε σημαντικές περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση), το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «Γουλανδρή» και η GREENPEACE.

4. Την ανάπτυξη κοινής δράσης μεταξύ των υπουργείων που αναφέρθηκαν προηγούμενα, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης και της διεύθυνσης εκπαίδευσης της ΔΕΗ, ώστε να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες συνθήκες που θα επιτρέπουν σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες πανεπιστημιακών σχολών της Χώρας μας και του εξωτερικού, να ολοκληρώνουν τμήμα της ερευνητικής τους προσπάθειας3, εδώ στο Νομό Κοζάνης, σε αληθινές συνθήκες, στους χώρους εξόρυξης του λιγνίτη και παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας.

5. Την ανάπτυξη κοινής δράσης ανάμεσα στο υπουργείο παιδείας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, με σκοπό τη δημιουργία περιβαλλοντικών σταθμών σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού μας, έτσι ώστε οι μαθητές να καταγράφουν στοιχεία για το φυσικό τους περιβάλλον στην περιοχή του σχολείου τους και να διαδίδουν την περιβαλλοντική πληροφορία ή και να την ανταλλάσουν με αντίστοιχα στοιχεία μαθητών άλλων γεωγραφικών περιοχών της Χώρας μας μέσω διαδικτύου. Για την επιτυχή πραγματοποίηση της δράσης αυτής προτείνεται η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που το Κέντρο Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης έχει αναπτύξει στην κατεύθυνση διάδοσης της περιβαλλοντικής πληροφορίας καθώς και των αποτελεσμάτων του προγράμματος4 «Αλέξανδρος» που σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών στα πλαίσια της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ στα πλαίσια του παγκόσμιου δικτύου για την προστασία του περιβάλλοντος με την επωνυμία «GLOBE».

ZENITH