Skip to main content

Αναστασόπουλος: Στο πλευρό της Ελλάδας οι ΗΠΑ για περιορισμό της λιτότητας

«Ναι» στη διεκδικητική διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, λέει σε συνέντευξή του στη Voria.gr ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Ε

«Ναι» στη διεκδικητική διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης για μία νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, υπό τον όρο ότι η διαπραγματευτική τακτική δεν θα θέτει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, λέει ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, για την αποψινή εκδήλωση κοπής της πίτας του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου στο ξενοδοχείο MET, ο κ.Αναστασόπουλος απάντησε στις ερωτήσεις της Voria.gr για τη σκληρή διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τη στάση των ΗΠΑ και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση για να επαναφέρει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Πώς κρίνετε την, πιο διεκδικητική κατά πολλούς, στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους;

Μετά από 6 χρόνια λιτότητας και σημαντικής απώλειας εισοδήματος για την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κανένα η εντολή που δόθηκε μέσω των εκλογών στην κυβέρνηση για μια νέα διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους εταίρους. Αν αυτό συνδυαστεί με τα υπόλοιπα δημοσκοπικά ευρήματα, η βούληση των πολιτών μεταφράζεται σε εντολή εξεύρεσης της καλύτερης δυνατής λύσης με προοπτική ανάπτυξης εντός του ευρώ. Το σημαντικό λοιπόν είναι η διεκδικητική διαπραγματευτική τακτική να μην θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη στήριξη και χρηματοδότηση της οικονομίας μας.

Ποια είναι η θέση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους;

Το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο έχει υποστηρίξει την ανάγκη για ένα καλύτερο μίγμα πολιτικών που θα συνδύαζε την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή με ανάπτυξη ώστε να περιοριστούν οι απώλειες εισοδήματος και να δημιουργηθούν βιώσιμες προοπτικές για την οικονομία μας.  Επιμένουμε  σταθερά, μέσα από τις δράσεις μας και το έργο των πολλών επιτροπών μας,  στην αδήριτη ανάγκη της χώρας να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις.

Το Επιμελητήριο μας προχώρησε ακόμη  στη δημιουργία Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης σε μια προσπάθεια να καταγραφεί το μεταρρυθμιστικό έργο  και να υποστηριχθεί η ανάγκη για την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής μέσω της αλλαγής του Αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Σήμερα μας παρουσιάζεται η ευκαιρία να επιτύχουμε περιορισμό της λιτότητας προχωρώντας σε ουσιαστικές μεταρρυθμιστικές τομές που θα φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και προς τον σκοπό αυτό θέτουμε στην υπηρεσία της κυβέρνησης τον ιδιαίτερα αποτελεσματικό μηχανισμό και τις σημαντικές υπερατλαντικές επαφές του Επιμελητηρίου.

Πώς σχολιάζετε τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ και του προέδρου Ομπάμα για τη λύση του ελληνικού προβλήματος και τον τερματισμό της λιτότητας στην ΕΕ;

Οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Ομπάμα έχουν εφαρμόσει με επιτυχία ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που επέτρεψε στην αμερικανική οικονομία να ανταποκριθεί καλύτερα στην διεθνή ύφεση. Την άποψη για χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη προωθούν  οι ΗΠΑ σε κάθε ευκαιρία αφού θεωρούν (δικαίως) ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης πλήττει την παγκόσμια οικονομία και οι παρεμβάσεις αυτές λειτουργούν καταλυτικά και στην περίπτωση του ελληνικού προβλήματος.
Οι ΗΠΑ έχουν σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, υποστηρίζοντας τις θέσεις μας για περιορισμό της λιτότητας ενώ παράλληλα επιμένουν και βοηθούν αποτελεσματικά  στην προώθηση του μεταρρυθμιστικού έργου που θεωρούν και αυτοί απαραίτητο για την ανάταξη της οικονομίας μας, την προσέλκυση επενδύσεων και εντέλει την δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών για την Ελλάδα.

Εάν επιτευχθεί η συμφωνία, ποιες είναι οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων, για να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης;

Η επιβεβαίωση του σταθερού προσανατολισμού της χώρας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα για τον τερματισμό της αβεβαιότητας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η επίτευξη συμφωνίας θα σημάνει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση κράτους και τραπεζών και θα παρέχει στην κυβέρνηση τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμάσει ένα συνολικό σχέδιο αποκατάστασης της οικονομίας στη βάσει ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα στηρίζεται στην παραγωγική ανασυγκρότηση με έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Η πρόκληση είναι μεγάλη καθώς για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο που έχει να κάνει πρωτίστως με τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης,  την καθιέρωση ενός απλού, σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης,  την αναβάθμιση της Εκπαίδευσης με έμφαση στην αριστεία και την ευγενή άμιλλα, την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης με  εξωστρέφεια και ενίσχυση της ελληνικής προστιθέμενης αξίας και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Ελπίζουμε ότι δεν θα χαθεί και αυτή η ευκαιρία να τεθεί η χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε δημιουργικά στην προσπάθεια αυτή.

 

ZENITH