Skip to main content

Αναταραχή στην αγορά από τις αυξήσεις στα άλευρα

Αναταραχή επικρατεί στην αγορά για επικείμενες αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής εξαιτίας των τοποθετήσεων μέρους των αλευροβιομηχάνων να προχωρήσουν σε αυξήσεις της τιμής των αλεύρων.
Αναταραχή επικρατεί στην αγορά για επικείμενες αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής εξαιτίας των δηλώσεων κάποιων αλευροβιομηχάνων για επερχόμενες αυξήσεις στην τιμή των αλεύρων, λόγω των αυξημένων τιμών που επικρατούν στη διεθνή αγορά, μετά το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές σιταριού, που τέθηκε σε ισχύ στις 15 Αυγούστου.

Ήδη από χθες, κάποιες μικρές αλευροβιομηχανίες άρχισαν να πωλούν άλευρα σε αρτοποιεία και βιομηχανίες τροφίμων με νέες αυξημένες τιμές, ενώ τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για να ανακόψουν κερδοσκοπικές συμπεριφορές.

Οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες, ενώ με το θέμα έχει δοθεί εντολή να ασχοληθεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας, καθώς οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο θα είναι μηδαμινές στη χειρότερη περίπτωση, επειδή η Ε.Ε. παράγει 280 έως 300 εκ. τόνους σιτηρών και εισάγει μόνο 1 εκ. τόνους από τη Ρωσία.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας διενεργούν κοστολογικούς ελέγχους στις αλευροβιομηχανίες, ενώ βρίσκονται σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αποθέματα σιταριού.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προεξοφλεί αυξήσεις ή να δίνει κατεύθυνση στα μέλη του», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας κ. Στ. Κομνηνός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Οι αρτοποιοί ήδη λαμβάνουν αυξημένα τιμολόγια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ, όπως δηλώνουν κάποιοι από αυτούς, έχουν ενημερωθεί από τους προμηθευτές τους ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα αύξηση μέσα στις επόμενες μέρες. Ωστόσο δηλώνουν ότι πρόθεσή τους είναι να απορροφήσουν την αύξηση στην τιμή των αλεύρων, αλλά παρακολουθούν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις.

Ταυτόχρονα, την ανησυχία του για την πορεία των τιμών εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο οποίος δηλώνει ότι οι τιμές των ζωοτροφών έχουν διπλασιαστεί την περίοδο αυτή.

Από την πλευρά των αλευροβιομηχάνων αναφέρεται ότι οι αυξήσεις είναι επιβεβλημένες, γιατί πλέον αγοράζουν ακριβά, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την εγχώρια αγορά, καθώς, όπως αναφέρει, ο κ. Δημήτρης Χαλάτσογλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, πλέον και οι εγχώριοι συνεταιρισμοί και εμπορικοί οίκοι κρατούν τις ποσότητες που έχουν και προσφέρουν τιμές σχεδόν διπλάσιες από αυτές που έδιναν προ μηνός.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Αλευροβιομηχανιών Ελλάδος, το α΄ εξάμηνο του 2010, τα μαλακά σιτάρια προσφέρονταν προς 160 ευρώ ο τόνος, ενώ πλέον έχουν ξεπεράσει τα 225 ευρώ ο τόνος. Σημειώνεται ότι με βάση την τιμή των 160 ευρώ, το αλεύρι από μαλακό σιτάρι πωλείτο μέχρι και τις τελευταίες ημέρες 339 ευρώ ο τόνος. Ελαφρώς χαμηλότερες είναι οι αυξήσεις στα σκληρά σιτάρια, που διαμορφώνονται πλέον περί τα 230 ευρώ ο τόνος, από 180 ευρώ ο τόνος το α΄ εξάμηνο του έτους.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως τις τιμές του μαλακού σιταριού, καθώς άλευρα από μαλακό σιτάρι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ψωμιού και λοιπών ειδών αρτοποιίας και η χώρα μας παράγει γύρω στο 35% των ποσοτήτων που καταναλώνουμε και εισάγει όλες τις υπόλοιπες ποσότητες. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά στα σκληρά σιτάρια (παρασκευή ζυμαρικών κλπ.) η χώρα μας είναι αυτάρκης και πραγματοποιεί και εξαγωγές.

Όπως εξηγούν οι αλευροβιομήχανοι, κανένας μύλος δεν μπορεί να έχει αποθέματα πέραν των δύο μηνών, κυρίως λόγω του ότι οι περισσότερες αλευροβιομηχανίες είναι μικρού μεγέθους και δεν έχουν τους ανάλογους χώρους αποθήκευσης αλλά και λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που δεν τους επιτρέπει να δεσμεύουν υψηλά αποθέματα. Σημειώνουν δε ότι το επιχείρημα των αγροτών ότι έχουν ήδη πουλήσει την παραγωγή τους δεν σημαίνει ότι τα σιτάρια έχουν πάει στην αλευροβιομηχανία. Μεγάλοι συνεταιρισμοί και εμπορικές εταιρείες κρατούν αποθέματα προσβλέποντας σε περαιτέρω άνοδο τιμής.

Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών μας προέρχεται από χώρες της ΕΕ και συγκεκριμένα από Γαλλία και Γερμανία. Μικρότερες ποσότητες εισάγουμε από Μαύρη Θάλασσα (Ρωσία, Ουκρανία, Καζακστάν) και Ουγγαρία.

ΣΥΡΙΖΑ: Κερδοσκοπία στα άλευρα

Για νέο κύκλο κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών σιταριού, αλλά και των καταναλωτών κάνει λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, σχολιάζοντας τις επερχόμενες αυξήσεις στα άλευρα και το ψωμί.

Όπως επισημαίνει η κ. Διώτη, «έχοντας ήδη εξασφαλίσει την προκλητική τους κερδοφορία με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού έως και 10 λεπτά το κιλό, οι αλευροβιομήχανοι και μεγαλέμποροι σιτηρών προωθούν μεγάλες αυξήσεις της τιμής στα άλευρα, το ψωμί και τα ζυμαρικά, πυροδοτώντας νέα έκρηξη ακρίβειας που θα εξανεμίσει τα λαϊκά εισοδήματα».

Η βουλευτής προειδοποιεί για δραματικές επιπτώσεις και στον κτηνοτροφικό κόσμο από την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και ζητεί άμεσα μέτρα πάταξης της προωθούμενης –όπως λέει- κερδοσκοπίας.

«Απαιτείται πολύ περισσότερο η εφαρμογή μιας πολιτικής που θα διασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια της χώρας, την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, το εισόδημα των παραγωγών και όλα αυτά προς όφελος των καταναλωτών», καταλήγει.

ZENITH