Skip to main content

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Η επιχειρηματική κοινότητα διεκδικεί την επιδότηση στο κόστος μ

Σε κοινή διεκδίκηση της επιδότησης 12% του κόστους μισθοδοσίας προχωρούν οι επιχειρηματίες και των πέντε νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Σε κοινή διεκδίκηση της επιδότησης 12% του κόστους μισθοδοσίας προχωρούν οι επιχειρηματίες και των πέντε νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ύστερα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες στην Κομοτηνή.

Το κίνητρο του 12% προσφέρει κάποια ανακούφιση στα ετήσια βάρη των επιχειρήσεων –παρότι δεν καταβάλλεται τακτικά από το κράτος (ενδεικτικά, το ποσό που αφορά στο β΄ εξάμηνο του …2007 καταβλήθηκε μόλις πρόσφατα!). Οι τρεις νομοί της Θράκης έχουν εξασφαλίσει την εν λόγω επιδότηση σε μόνιμη βάση, όμως ειδικά για τους νομούς της Αν. Μακεδονίας (Καβάλας, Δράμας) το μέτρο ανανεώνεται κάθε χρόνο –κατόπιν εξαντλητικών  πιέσεων.  Στη χθεσινή σύσκεψη, παρουσία του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ (και βουλευτή Ροδόπης) Γιώργου Πεταλωτή και των βουλευτών Καβάλας Δημήτρη  Παπουτσή (ΠΑΣΟΚ) και Νίκου Παναγιωτόπουλου (ΝΔ), οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων των πέντε νομών, καθώς και μέλη των διοικήσεων των Ομοσπονδιών Επαγγελματοβιοτεχνών της Περιφέρειας συμφώνησαν να διεκδικήσουν από κοινού τη συνέχιση και παγίωση της επιδότησης του 12% και για τους πέντε νομούς, καθώς και την άμεση καταβολή των οφειλών που εκκρεμούν για τα έτη 2008 και 2009.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο επιχειρηματικός κόσμος της 13ης Περιφέρειας ομονοεί για τη διεκδίκηση ενός αιτήματος, καθώς έως τώρα οι δράσεις έπαιρναν ανταγωνιστικό χαρακτήρα μεταξύ των τριών νομών της Θράκης και των δύο της Ανατ. Μακεδονίας (που απολαμβάνουν, συγκριτικά, υποδεέστερων κινήτρων –σε σχέση με τους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης- παρότι ανήκουν στην ίδια Περιφέρεια).

ZENITH