Skip to main content

Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το ασφαλιστικό

Στους κοινωνικούς εταίρους αποστέλλονται σήμερα τα σχέδια των δύο Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν στις ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς.
«Κλειδώνουν» οι τελικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό μετά τη συνάντησηπου θα έχει αύριο ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος με τουςεκπροσώπους της τρόικας.  Την ίδια στιγμή, στα χέρια των κοινωνικών εταίρων βρίσκονται τα σχέδια των δύο Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν στις ανατροπές στα εργασιακά.

Συγκεκριμένα, το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα αφορά στη μείωση του κόστους των υπερωριών, ενώ με το δεύτερο θα αυξηθεί το όριο απολύσεων σε 4% από 2% για επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 200 εργαζόμενους και θα μειωθεί 20%- 40% το ποσό της αποζημίωσης, η οποία θα καταβάλλεται χωρίς προκαταβολή σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Παράλληλα, θα οριστεί νέος κατώτατος μισθός για νέους εργαζόμενους στα 640 ευρώ μικτά, από 740 που ισχύει μέχρι σήμερα, με τη σύναψη νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) μέσω εργοδοτών και εργαζομένων.

Αλλαγές θα επέλθουν στον καθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου,αλλά και στη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης καιΔιαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Σε εξέλιξη βρίσκονται και σήμερα οι συναντήσεις υπηρεσιακώνπαραγόντων του υπουργείου με στελέχη της τρόικας για τη διευθέτησηκυρίως τεχνικών ζητημάτων, με στόχο να κατατεθεί το ασφαλιστικόνομοσχέδιο στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.

Εκτός από το ασφαλιστικό, στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης θα βρεθούν και οι αλλαγές στα εργασιακά, ενώ αναμένεται να εξεταστούν η πορεία των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.

ZENITH