Skip to main content

Ανεμότρατες τινάζουν στον αέρα την άντληση πετρελαίου!

Παρά τα πρόστιμα που επιβάλλει συνεχώς το Λιμεναρχείο Καβάλας, ασυνείδητοι ιδιοκτήτες ανεμότρατων ξηλώνουν το καλώδιο που ηλεκτροδοτεί τις πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου της Kavala Oil. Στο 70% η μείω
Τεράστια προβλήματα έχει προκαλέσει στην καθημερινή άντληση πετρελαίου στο νέο, πλούσιο κοίτασμα του πεδίου Ε της Θάσου η παράνομη αλιεία από ασυνείδητους ιδιοκτήτες ανεμοτρατών, πάνω ακριβώς από τα σημεία που περνούν το καλώδιο ηλεκτροδότησης και ο αγωγός μεταφοράς πετρελαίου της Kavala Oil
Αποτέλεσμα αυτής της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας είναι αφενός η μεγάλη ζημία εις βάρος της Kavala Oil (αφού η καθημερινή παραγωγή της σε πετρέλαιο μειώθηκε κατά 70%) και της εθνικής Οικονομίας και αφετέρου η επαπειλούμενη οικολογική καταστροφή σ’ όλο το βόρειο Αιγαίο, σε περίπτωση που προκληθεί ζημία από τον αλιευτικό εξοπλισμό στον ίδιο τον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου από την πλατφόρμα άντλησης του πεδίου Ε έως τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

Συγκεκριμένα, εδώ και ένα μήνα εντοπίστηκαν τα πρώτα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην πλατφόρμα άντλησης του κοιτάσματος Ε, από το οποίο μόλις είχε αρχίσει η παραγωγή περίπου 3.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα.  Όπως εντόπισε η Kavala Oil, το καλώδιο ηλεκτροδότησης είχε "τραυματισθεί" σε αρκετά σημεία από τα αλιευτικά εργαλεία ανεμοτρατών, που ψαρεύουν παράνομα στην περιοχή -αφού ο νόμος απαγορεύει την αλιεία σε απόσταση 500 μ. εκατέρωθεν του καλωδίου ή του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου. Οι πρώτες προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, όμως, ακολουθήθηκαν κι από άλλες, συνεχόμενες, βλάβες, καθώς οι ιδιοκτήτες των ανεμοτρατών συνέχιζαν την παράνομη δραστηριότητά τους, σαρώνοντας το βυθό της βορειοδυτικής Θάσου με τις λεγόμενες "πόρτες" τους, που ξηλώνουν ό,τι βρουν στο διάβα τους και το ανεβάζουν στα αλιευτικά σκάφη -μεταξύ των αλιευμάτων και κομμάτια του καλωδίου ηλεκτροδότησης!

Η Kavala Oil προσέφυγε άμεσα στο Λιμεναρχείο Καβάλας ζητώντας την προστασία της περιοχής και της παραγωγής πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι Λιμενικές Αρχές να επιβάλουν πρόστιμα στα σκάφη που αλίευαν στην απαγορευμένη περιοχή.  Όμως αυτό δεν έχει συνετίσει τους ιδιοκτήτες των ανεμοτρατών, που συνεχίζουν την παράνομη τακτική τους, γιατί η θερμότητα που προκαλείται στα θαλάσσια νερά από το καλώδιο και τον αγωγό προσελκύει κοπάδια ψαριών σ’ εκείνα τα σημεία, εξασφαλίζοντάς τους πλούσια λεία με ελάχιστο κόπο και έξοδα.

Η Kavala Oil προτίθεται, επίσης, να καταθέσει μήνυση και αγωγή κατ’ αγνώστων, αφού η συνολική της απώλεια παραγωγής μέχρι στιγμής ανέρχεται σε πάνω από 80.000 βαρέλια πετρελαίου (αξίας σχεδόν επτά εκατομμυρίων δολαρίων), ενώ και τα έξοδα που υποχρεώνεται να καταβάλλει για τις επισκευές του καλωδίου (ναυλώνοντας ειδικό σκάφος έναντι 20.000 ευρώ ημερησίως και μισθώνοντας δύτες) ξεπερνούν έως τώρα το ένα εκατομμύριο ευρώ!

"Βρισκόμαστε σε έναν …ακήρυκτο πόλεμο!", είπε σήμερα στη voria.gr ο πρόεδρος της Kavala Oil Βαγγέλης Παππάς. "Οι άνθρωποι αυτοί είναι απαράδεκτοι κι όπως φαίνεται δεν έχουν καμία πρόθεση να συμμορφωθούν με απλά πρόστιμα. Το Λιμεναρχείο Καβάλας πρέπει να βρει άλλους τρόπους να σταματήσει την παράνομη δραστηριότητα των ανεμοτρατών, πριν προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο κακό! Η ζημία που υφίσταται η εταιρία μας καθημερινά είναι ανυπολόγιστη…".
Όπως γίνεται αντιληπτό, σημαντική είναι και η ζημία στην εθνική Οικονομία, λόγω της μειωμένης παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφού οι δυνατότητες άντλησης –ελλείψει σταθερής και επαρκούς ηλεκτροδότησης στην πλατφόρμα- έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Κίνδυνος διαρροής!
Ένας επιπλέον σοβαρότατος κίνδυνος, όμως, ελλοχεύει με τη συνέχιση της παράνομης δραστηριότητας των ανεμότρατων στην περιοχή του πεδίου Ε. Ο αλιευτικός εξοπλισμός τους, που ξήλωσε κυριολεκτικά το καλώδιο ηλεκτροδότησης, μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνο "τραυματισμό" και στον αγωγό μεταφοράς του πετρελαίου από το κοίτασμα στις εγκαταστάσεις της Kavala Oil, στη Νέα Καρβάλη. Σε περίπτωση βλάβης του αγωγού, τυχόν διαρροή χιλιάδων λίτρων πετρελαίου στην ανοιχτή θάλασσα σημαίνει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή για όλο το Βόρειο Αιγαίο! Οπότε όχι μόνο η Kavala Oil, αλλά μία ολόκληρη περιοχή θα κληθεί να πληρώσει βαρύτατο τίμημα στην ασυνειδησία μερικών ιδιοκτητών αλιευτικών σκαφών, που αδιαφορούν επιδεικτικά έναντι όποιων (ελαφρών –σε σύγκριση με τα μεγάλα κέρδη τους) κυρώσεων τούς επιβάλλει το Λιμεναρχείο Καβάλας.

ZENITH