Skip to main content

Ανενημέρωτοι οι Έλληνες για την ασφάλεια τροφίμων

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων κάνει λανθασμένες επιλογές (καθώς αυτά τα τρόφιμα δεν ελέγχονται), προτιμώντας τη δική του ή τη φιλική παραγωγή ως την ασφαλέστερη πηγή προμήθειας τροφίμων.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων κάνει λανθασμένες επιλογές (καθώς αυτά τα τρόφιμα δεν ελέγχονται), προτιμώντας τη δική του ή τη φιλική παραγωγή ως την ασφαλέστερη πηγή προμήθειας τροφίμων.

Σύγχυση επικρατεί στις απόψεις των Ελλήνων σχετικά με το ποιά είναι η ασφαλέστερη πηγή προμήθειας τροφίμων, σύμφωνα με στοιχεία πανελλαδικής μελέτης της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, που πραγματοποιήθηκε από το Δεκέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα σε ένα δείγμα 4799 ατόμων.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων κάνει λανθασμένες επιλογές (καθώς αυτά τα τρόφιμα δεν ελέγχονται), προτιμώντας τη δική του ή τη φιλική παραγωγή ως την ασφαλέστερη πηγή προμήθειας τροφίμων, επισημαίνεται στη μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Διεπιστημονικής Εταιρείας Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων (Δ.Ε.Δ.Υ.Τ) το οποίο θα διεξαχθεί από 4-6 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα το 68,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προτιμά τη δική του ή τη φιλική παραγωγή ως την ασφαλέστερη πηγή προμήθειας των τροφίμων για την οικιακή κατανάλωση, το 13,1% προτιμά τη λαϊκή αγορά, το 12,8% το σούπερ μάρκετ και το 5,9% τα μικρά εμπορικά της γειτονιάς του.

Εστιάζοντας στα άτομα που κατοικούν στις αστικές περιοχές της Αττικής, βρέθηκε ότι το 64,8% προτιμά τη δική του ή τη φιλική παραγωγή, το 14,3% τη λαϊκή αγορά, το 14,2% το σούπερ μάρκετ και το 6,6% τα μικρά εμπορικά της γειτονιάς του. Στις αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας το ποσοστό αυτών που δηλώνουν τη δική τους ή φιλική παραγωγή ως την πιο ασφαλή αγγίζει το 73,2%. Τέλος, φάνηκε ότι όσο αυξάνεται το ατομικό εισόδημα των ερωτηθέντων τόσο αυξάνεται το ποσοστό αυτών που θεωρούν το σούπερ μάρκετ ως την ασφαλέστερη επιλογή.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι η πολιτεία και οι επιστημονικοί φορείς θα έπρεπε να αναζητήσουν τα αίτια και τις λύσεις με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης με τον καταναλωτή.

Στα εστιατόρια τα περισσότερα πρόστιμα του Ε.Φ.Ε.Τ

Στα καταστήματα μαζικής εστίασης επιβλήθηκαν τα περισσότερα πρόστιμα του Ε.Φ.Ε.Τ. στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2009. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και του ΕΦΕΤ, που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της Δ.Ε.Δ.Υ.Τ., στο διάστημα αυτό επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα σε συνολικά 138 επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 856.000 ευρώ, εκ των οποίων 27,5% ήταν επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, 21,7%, υπεραγορές τροφίμων, το 19,6% βιομηχανίες-μονάδες παραγωγής, το 15,2%, αρτοποιεία-ζαχαροπλαστεία, το 5,1%, μικροπωλητές, 3,6%, κρεοπωλεία, 3,6%, παντοπωλεία και το 2,9% αποθήκες τροφίμων.

Οι συχνότερες παραβάσεις για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ως άνω πρόστιμα αφορούσαν: διάθεση μη ασφαλών τροφίμων (ακατάλληλα για κατανάλωση & επιβλαβή) 31,2%, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων, προσωπικού, εξοπλισμού 26,8%, μη εφαρμογή ή ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου βάσει των αρχών του HACCP 25,4%, ουσιώδεις αποκλίσεις της νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή 15,2%, διάθεση μη κανονικών τροφίμων 14,5%, έλλειψη άδειας λειτουργίας 13%, μη τήρηση των όρων αδειοδότησης 12,3%, παραπλάνηση καταναλωτή 9,4%, συντήρηση τροφίμων σε μη σωστή θερμοκρασία 5,1%, ελλιπή τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού 2,2%, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας του προσωπικού 5,1%, ελλιπή τεκμηρίωση των διαδικασιών σχετικά με τις ορθές πρακτικές υγιεινής 3,6%, μη ορθές βιομηχανικές πρακτικές 2,9%, ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων ιχνηλασιμότητας 0,7%.

Το 65,5% των επιχειρήσεων είχαν μόνο μία παράβαση, το 41,3% δύο παραβάσεις, το 26,2% τρεις παραβάσεις και το 6,4% τέσσερις παραβάσεις.

Η συνολική υποβολή προστίμων διαμορφώθηκε ως εξής: έως και 5.000 ευρώ σε ποσοστό 67,4%, 5.000-10.000 ευρώ σε ποσοστό 15,9%, 10.000-20.000 σε ποσοστό 5,1%, πάνω από 20.000 ευρώ σε ποσοστό 4,4%.

ZENITH