Skip to main content

Ανεξάρτητο Όργανο για τον έλεγχο των προϋπολογισμών προτείνει ο Γ. Σταρκ

Ως μέσο αφύπνισης των Ευρωπαίων πολιτικών θα πρέπει να λειτουργήσει η κρίση, που βιώνει σήμερα η Ευρωζώνη, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιούργκεν
Ως μέσο αφύπνισης των ευρωπαίων πολιτικών θα πρέπει να λειτουργήσει η κρίση, που βιώνει σήμερα η ευρωζώνη, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιούργκεν Σταρκ, στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF.

«Βρισκόμαστε σε μια σοβαρή κρίση», τόνισε. «Θεωρώ πως η τρέχουσα κατάσταση είναι ένα μήνυμα αφύπνισης προς όλους τους πολιτικούς της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ξανασκεφτούν τη θέση τους και να ευθυγραμμίσουν περισσότερο τις εθνικές πολιτικές με τους όρους της νομισματικής ένωσης».

Ο Σταρκ σκοπεύει επίσης να προτείνει τη σύσταση ενός ανεξάρτητου σώματος, το οποίο θα επιβλέπει τους προϋπολογισμούς των κρατών της ευρωζώνης και θα επιβάλλει κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται στους κανονισμούς.
«Χρειάζεται μεγαλύτερος αυτοματισμός. Αυτή τη στιγμή υπάρχει το πρόβλημα ότι οι πιθανοί παραβάτες δικάζουν τους παραβάτες και είναι προφανές που οδηγεί αυτό», τόνισε το μέλος του δ. σ. της ΕΚΤ.

Μάλιστα ο ίδιος φαίνεται να θεωρεί το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου των ΗΠΑ ως μοντέλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στον έλεγχο των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο κ. Σταρκ, αναφερόμενος στην πρόταση της Κομισιόν για έλεγχο των προϋπολογισμών από φέτος, τόνισε πως τέτοια εγχειρήματα δεν πρέπει να λαμβάνονται από τον εκτελεστικό βραχίονα της Ε.Ε., αλλά πρέπει να είναι ανεξάρτητα, ώστε να είναι αποδεκτά από όλες τις πλευρές. Ερωτηθείς για το αν πρέπει να υπάρξει απαγόρευση των credit-default swaps, σημείωσε πως θα ήταν πολύ αυστηρό μέτρο, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές, συμπληρώνοντας ωστόσο πως είναι σημαντικό να μειωθεί η αδιαφάνεια στην εν λόγο αγορά, η οποία ελέγχεται από πέντε «παίκτες».

ZENITH