Skip to main content

Ανισόρροπη η ανάπτυξη στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει ο ΙΟΒΕ

Η Ανισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των Περιφερειών Αττικής και Κ. Μακεδονίας με τα μητροπολιτικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και μεταξύ των υπόλοιπων περιφερειών της χώρας, είναι το κύριο χαρακτηρ
Η Ανισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ τωνΠεριφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας με τα μητροπολιτικά κέντραΑθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και μεταξύ των υπόλοιπων περιφερειών τηςχώρας, οι οποίες δε διαθέτουν την απαιτούμενη κρίσιμη μάζα σε επίπεδο χωρικού, πληθυσμιακού και κυρίως παραγωγικού και τεχνολογικού δυναμικού, είναι το κύριο χαρακτηριστικό τωνελληνικών περιφερειών.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η μελέτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας τουΙδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), πουπαρουσιάστηκε στη διάρκεια ημερίδα με θέμα «Διασυνοριακότητα: Ευκαιρίες και προκλήσεις για τη Βόρεια Ελλάδα».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘΝίκος Βαρσακέλης, παρουσιάζοντας την έρευνα, έχει ως αποτέλεσμα ναδυσχεραίνεται η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία καταγράφεται αύξηση της απασχόλησης  η οποία
οφείλεται κυρίως στο νομό Θεσσαλονίκης, ως μητροπολιτικού κέντρου της Βορείου Ελλάδος. Ωστόσο το ποσοστό απασχολούμενων στο σύνολο του πληθυσμού είναι μικρότερο του εθνικού μέσου όρου, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός απασχολουμένων καταγράφεται στο εμπόριο, τη μεταποίηση και τη γεωργία-κτηνοτροφία.

Αντίθετα η Δυτική Μακεδονία εμφανίζει διαχρονικά το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καθώς: σημειώνεται μεγάλο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας που είναι Χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός απασχολουμένων καταγράφεται στη γεωργία-κτηνοτροφία, στα Ορυχεία-Λατομεία.
 

Διασυνοριακότητα: Ευκαιρίες και προκλήσεις για τη Βόρεια Ελλάδα

Η επιβίωση της παραγωγικής δομής της Βόρειας Ελλάδας περνάει μέσα από την ποιοτική αναβάθμιση των παραγόμενων στην περιοχή προϊόντων, όσο και από την εξωστρέφεια των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων προς τις όμορες χώρες. Το συμπέρασμα προέκυψε από την ημερίδα με θέμα «Διασυνοριακότητα: Ευκαιρίες και προκλήσεις για τη Βόρεια Ελλάδα», που διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο όμιλος Καλοφωλιά, με εισηγητές τους υφυπουργούς Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκο Μπόλαρη.

«Στην περίοδο κρίσης που διανύουμε η εξωστρέφεια, ιδίως προς τις όμορες χώρες και η αναζήτηση συνεργασιών με κοινό όφελος μπορεί να επιλύσει σημαντικό μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε, καθώς συμβάλλει στην ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας μας», επεσήμανε ο κ. Κουβέλης.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ο ρόλος της οικονομικής διπλωματίας είναι πολύ σημαντικός, αλλά απαιτείται σωστή αξιοποίηση των διαθέσιμων «εργαλείων» (επιχειρηματικές αποστολές, επισκέψεις πολιτικής ηγεσίας σε αγορές- στόχους, μεικτές διυπουργικές επιτροπές κ.ά.), προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα. «Πολλές επιχειρηματικές αποστολές κατέληξαν ως τουριστικές, με βάση το αποτέλεσμα των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με το θέμα της έκδοσης βίζας για Ρώσους πολίτες ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι εξετάζονται τρόποι, για να απλουστευθούν οι διαδικασίες και να αρθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν και «να παρέχεται βίζα μεγάλης διάρκειας, π.χ. δύο ετών, για επιχειρηματικούς σκοπούς».

Από την πλευρά του ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός, Interreg, ΤΕΜΠΜΕ), με βάση τα στρατηγικά πλεονεκτήματα των Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, και με στόχευση στην πράσινη ανάπτυξη και παραγωγή ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων.

«Όταν μιλάμε για διασυνοριακότητα πρέπει να ξαναμιλήσουμε για την παραγωγή μας. Για να λειτουργήσουμε ανταγωνιστικά διεθνώς, πρέπει να μπούμε σε λειτουργία παραγωγικής αναδιάρθρωσης, με κύριο χαρακτηριστικό την καινοτομία που εξασφαλίζει την εξωστρέφεια», είπε.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας αντιλαμβάνονται τις προσκλήσεις του περιβάλλοντός τους και θεωρούν ότι η στρατηγική ενίσχυσης της εξωστρέφειας είναι αυτή που θα πρέπει να εφαρμόσουν για μακροχρόνια επιβίωση», επεσήμανε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, Νίκος Πέντζος. «Επιδιώκουμε σαφώς την υγιή διεθνοποίηση με στόχο τη μακροχρόνια ανάπτυξη, τόσο στις χώρες εγκατάστασης των επιχειρήσεών μας όσο και στη χώρα μας», είπε.

«Η διασυνοριακότητα μπορεί να αλλάξει τους όρους του επιχειρηματικού παιχνιδιού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με ευκαιρίες, σε μία αγορά μεγέθους 60 εκατομμυρίων καταναλωτών και δυνατότητες συνεργασίας με αντίστοιχες επιχειρήσεις των γειτονικών χωρών σε κοινές επενδύσεις ή εμπορικές δράσεις», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος Πυραμίς Μεταλλουργεία ΑΕ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εκδοτική Βορείου Ελλάδος, Νικόλαος Μπακατσέλος.

Από την πλευρά του ο Δρ Αναστάσιος Αλεξανδρίδης τ. γενικός διευθυντής ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης προγράμματος INTERREG III, καθηγητής ΤΕΙ Κοζάνης, επισήμανε ότι σε ό,τι αφορά στη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, «η απουσία ώριμου τραπεζικού συστήματος και η ατολμία εφαρμογής καινούριων μεθόδων διαχείρισης, οδήγησε στην αχρήστευση των δυνατοτήτων που θα είχαν πολυμερείς τραπεζικοί οργανισμοί, όπως η Τράπεζα Ανάπτυξης και Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου».

ZENITH