Skip to main content

Ανησυχεί το ΒΕΑ για το επιτόκιο του ΤΕΜΠΜΕ

Tην ανησυχία του για το ύψος των επιτοκίων που τελικά θα διαμορφωθούν στα δάνεια με εγγύηση ΤΕΜΠΜ για την εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και οφειλών σε προμηθευτές εκφράζει το
Tην ανησυχία του για το ύψος των επιτοκίων που τελικά θα διαμορφωθούν στα δάνεια με εγγύηση ΤΕΜΠΜΕ τόσο για εξόφληση οφειλών, προμηθευτών όσο και οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία εκφράζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας  καθώς, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, η βιοτεχνία βιώνει τις δευτερογενείς συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης αλλά και της εσωτερικής σοβαρότερης κρίσης.

Όπως τονίζει το επιμελητήριο, η εσωτερική αυτή κρίση διαμορφώνεται εκτός των άλλων και από τις τάσεις που οι δυνάμεις της αγοράς καλλιεργούν και αποτυπώνονται στον πληθωρισμό, στη συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης, στον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης από τις τράπεζες και στη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις και δη στις μικρότερες.

«Ας μην ξεχνούμε ότι συντριπτικό καταγράφεται το ποσοστό των επιχειρήσεων μελών του ΒΕΑ που έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση (85,4%), ζημιές εμφανίζει το 37,2% του συνόλου των επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΑ με μεγαλύτερη συχνότητα τις μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ ο κύκλος εργασιών σε μέσους όρους εμφανίζει μείωση κατά το 1/3 μεταξύ των ετών 2008 και 2009. Η πτώση του τζίρου συνδέεται με σοβαρότατα προβλήματα έλλειψης ρευστότητας όπως τεκμηριώνουν και τα συγκριτικά στοιχεία ερευνών που διεξήγε το ΒΕΑ», τονίζει στην ανακοίνωση.

«Σε ένα τέτοιο πλαίσιο κάθε επιπλέον μέτρο που αποστερεί ρευστότητα από τις μικρότερες επιχειρήσεις είναι αντίθετο στη λογική προστασίας του εναπομείναντος δυναμικού τους. Έτσι η κατάργηση της παρακράτησης του 8% σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με παρέμβαση του Πρωθυπουργού, αποτελεί αναγνώριση της δυσκολίας που θα προκαλούσε ένα τέτοιο μέτρο», προσθέτει το ΒΕΑ.

Τέλος, το επιμελητήριο υπογραμμίζει ότι «στόχος πρέπει να είναι η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και η ενίσχυση των ταμείων και όχι να καταστούν αυτές όμηροι των τραπεζών και των κερδοσκοπικών διαθέσεών τους».

ZENITH