Skip to main content

Ανησυχία για την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

"Εάν δείτε συνολικά την κατάσταση μετά τη συνάντηση των ηγετών στο Μινσκ, καθίσταται σαφές ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων δεν είναι ικανοποιητική", είπε  σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ καλώντας τη Μόσχα να ασκήσει την επιρροή της στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

"Το αποφασιστικό βήμα είναι μια ευρεία εκεχειρία. Η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί επειδή δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο ακόμη", πρόσθεσε. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε επίσης τη Ρωσία να απελευθερώσει την Ουκρανή πιλότο Ναντέζντα Σαφτσένκο η οποία πραγματοποιεί απεργία πείνας από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, τις τελευταίες 24 ώρες έχουν σκοτωθεί δύο στρατιώτες και άλλοι 10 τραυματίστηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι οι συγκρούσεις δεν έχουν σταματήσει ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία εκεχειρίας. Οι μάχες έχουν περιοριστεί σημαντικά αφότου οι αντάρτες αψήφησαν τη συμφωνία και κατέλαβαν την πόλη Ντεμπάλτσεβε, την περασμένη Τετάρτη, όμως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί τόσο ώστε να αποσύρουν το βαρύ πυροβολικό από το μέτωπο.

Νωρίτερα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ξεκινήσει τη διαδικασία απόσυρσης των βαρέων όπλων από την πρώτη γραμμή του μετώπου στη ανατολική Ουκρανία καθώς οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν έχουν σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών θέσεων παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι αντάρτες και οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία απόσυρσης των όπλων, όπως απαιτούσε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ την 15η Φεβρουαρίου. Οι εχθροπραξίες έχουν κοπάσει τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο οι αντάρτες βομβάρδισαν δύο φορές κυβερνητικές θέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος τύπου Ανατόλι Στέλμαχ.

«Δεδομένου ότι οι θέσεις των Ουκρανών στρατιωτών συνεχίζουν να δέχονται πυρά, δε μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση σχετικά με την απόσυρση των όπλων» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ σε τηλεοπτικές του δηλώσεις.

ZENITH