Skip to main content

Ανησυχία στη Δράμα για Κοζλοντούι

Αντίθετο το νομαρχιακό συμβούλιο Δράμας στην εγκατάσταση νέου αντιδραστήρα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι.
Τη βαθιά ανησυχία τους εκφράζουν τα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου Δράμας και σημαντικοί φορείς του νομού για τη σχεδιαζόμενη από τη βουλγαρική κυβέρνηση εγκατάσταση νέου αντιδραστήρα (ισχύος 1.000 MW) στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι (στα νοτιοδυτικά σύνορα Βουλγαρίας – Σερβίας).

Με ομόφωνο ψήφισμά τους, που εκδόθηκε χθες το βράδυ μετά από σχετική δίωρη συζήτηση στην ειδική συνεδρίαση του Ν.Σ., εκφράζεται η αντίθεση και η βαθιά ανησυχία του δραμινού λαού για μία πυρηνική εγκατάσταση σε απόσταση μόλις 250χλμ μακριά από τη Δράμα, που είναι χωροθετημένη σε ιδιαίτερα σεισμοπαθή περιοχή και για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει ειδικούς αυστηρούς όρους, που δεν τηρούνται από τη γειτονική χώρα.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε ότι θα εξεταστεί κάθε ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων, ακόμα και με προσφυγές στα ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων της βόρειας Ελλάδας από την ενίσχυση της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι.

Κατά την περίοδο 2002 – 06 η Βουλγαρία υποχρεώθηκε (από τους όρους ένταξής της στην Ε.Ε.) να κλείσει τέσσερις αντιδραστήρες στον εν λόγω πυρηνικό σταθμό (ισχύος 440MW ο καθένας), που βρίσκονταν σε εξαιρετικά προβληματική λειτουργία, ενώ εξακολουθούν να λειτουργούν άλλοι δύο (των 1.000 MW έκαστος), που καλύπτουν το 1/3 των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου ίδρυσης νέου πυρηνικού εργοστασίου στα βουλγαρορουμανικά σύνορα (στην περιοχή Μπέλενε), λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος), η Βουλγαρία προσπαθεί να αναθερμάνει το ενδιαφέρον Ευρωπαίων και Αμερικανών επενδυτών για ενίσχυση της λειτουργίας του σταθμού του Κοζλοντούι με νέο πυρηνικό αντιδραστήρα.

Στο χθεσινό νομαρχιακό συμβούλιο Δράμας επαναδιατυπώθηκε, επίσης, η σύσσωμη αντίθεση των Δραμινών στην προοπτική αξιοποίησης του λιγνιτικού πεδίου στα νότια του νομού, που θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων και στο φυσικό περιβάλλον.

ZENITH