Skip to main content

Ανησυχία στην Fed για μετάδοση της ελληνικής κρίσης στις ΗΠΑ

Την ανησυχία τους για πιθανή μετάδοση της ελληνικής πιστωτικής κρίσης και στις ΗΠΑ, εξέφρασαν μέλη της Επιτροπής Χάραξης Νομισματικής Πολιτικής της Federal Reserve κατά την τελευταία συνεδρίασή τους.
Την ανησυχία τους για πιθανή μετάδοση της ελληνικής πιστωτικής κρίσης και στις ΗΠΑ, εξέφρασαν μέλη της Επιτροπής Χάραξης Νομισματικής Πολιτικής της Federal Reserve κατά την τελευταία συνεδρίαση τους, όπως δείχνουν τα πρακτικά που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Σημειώνεται πάντως ότι η ανησυχία εκφράστηκε περίπου μία εβδομάδα πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίσουν το πακέτο βοήθειας 750 δισ. ευρώ και η ίδια η Fed επανεκκινήσει το έκτακτο πρόγραμμα swaps νομισμάτων με την ΕΚΤ, ώστε να ικανοποιήσει τη μεγάλη ζήτηση για δολάρια.

Παράλληλα τα μέλη της Fed εμφανίζονται να μην βιάζονται να πουλήσουν τους τίτλους στεγαστικής πίστης ύψους 1,1 τρισ. δολ. με την πλειοψηφία να προτιμά να περιμένει μέχρι η Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες προτίμησαν να μεταθέσουν αργότερα τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων», ενώ άλλοι ήθελαν να ανακοινωθεί ένα χρονοδιάγραμμα των πωλήσεων σύντομα αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε 27 και 28 Απριλίου.

Οι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για το δομικό πληθωρισμό (που εξαιρεί τρόφιμα και καύσιμα), ενώ διατήρησαν με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις τις εκτιμήσεις τους για την οικονομική ανάπτυξη και την ανεργία για το 2011 και 2012.

Τα πρακτικά δείχνουν ότι ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke και οι συνάδελφοι του εξακολουθούν να προσπαθούν να φθάσουν σε μία συμφωνία για το πότε και πόσο γρήγορα να περιορίσουν τον ισολογισμό της Fed την ώρα που η οικονομία ανακάμπτει.

Η Fed στόχευε να μειώσει το κόστος των στεγαστικών δανείων και να αυξήσει την ανάπτυξη μέσω της αγοράς χρεογράφων στεγαστικής πίστης μέχρι τον προηγούμενο Μάρτιο, αφού πρώτα είχε μειώσει το βασικό επιτόκιο σχεδόν στο μηδέν το Δεκέμβριο του 2008.

«Αν και η ανάκαμψη εμφανιζόταν να έχει συνέχεια και αναμενόταν να ενδυναμωθεί σταδιακά συν τω χρόνω, τα περισσότερα μέλη προέβλεψαν ότι η οικονομική αδυναμία θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη», αναφέρει το σημερινό ανακοινωθέν, χωρίς να προσδιορίζει συγκεκριμένα σχόλια των μελών της Επιτροπής.

ZENITH