Skip to main content

Άνοδος σε Ευρώπη και Γουόλ

Απαλλαγμένοι από την αγωνία των τεστ αντοχής οι επενδυτές έστρεψαν το βλέμμα στις ευρωπαϊκές μετοχές, με αποτέλεσμα οι δείκτες να κλείσουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων.
Απαλλαγμένοι από την αγωνία των τεστ αντοχής οι επενδυτές έστρεψαν το βλέμμα στις αρχές της εβδομάδας στις ευρωπαϊκές μετοχές, με αποτέλεσμα οι δείκτες να κλείσουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων, με αιχμή φυσικά τον τραπεζικό κλάδο. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε άνοδο 0,4%, κλείνοντας ανεπίσημα στις 1.048,15 μονάδες. Αντίθετα, πτώση 1,3% παρουσίασαν οι τίτλοι της GlaxoSmithKline μετά το δημοσίευμα που κάνει λόγο για ενδιαφέρον της φαρμακοβιομηχανίας να εξαγοράσει την Genzyme.
Ειδικότερα, ο FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,72%, ο CAC 0,81% στο Παρίσι ενισχύθηκε, ενώ ο GDAX στη Φρανκφούρτη κέρδισε 0,45%

Άνοδο σημείωνε και το ευρώ (1,2903 δολάρια) έναντι του δολαρίου, καθώς τα θετικά αποτελέσματα των τεστ αντοχής έχουν τονώσει τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.  Αν και διατυπώθηκαν αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία των τεστ, τα αποτελέσματά τους δεν επεφύλαξαν δυσάρεστες εκπλήξεις, ανακουφίζοντας τις αγορές.

 «Η αγορά θεωρεί πως θα υπάρξει θετική αντίδραση στα τεστ αντοχής και πως τα CDS θα υποχωρήσουν», σχολίασε αναλυτής στην BNP Paribas εκτιμώντας ότι το δολάριο θα παραμείνει υπό πίεση. Την περασμένη εβδομάδα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αναρριχήθηκε σε υψηλό 10 εβδομάδων, ξεπερνώντας τα 1,30 δολάρια.

Άνοδος καταγράφεται και στη Γουόλ Στριτ μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο (+23,6%). Το επενδυτικό κλίμα επηρεάζει θετικά και η προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων των FedEx για την κερδοφορία της. Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,64% και ο Nasdaq κατά 0,85%.

Η νέα εβδομάδα βρίσκει ανανεωμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων αμερικανικών εταιρειών, αφού πλέον οι επενδυτές ανακουφίστηκαν από τα ευρωπαϊκά stress test. Έως τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να έχουν ανακοινώσει τα μεγέθη δεύτερου τριμήνου τα 2/3 των εταιρειών του S&P 500.

ZENITH