Skip to main content

Ανοίγει τα σύνορα στα παλαιστινιακά προϊόντα η ΕΕ

Σε πλήρες άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών στα παλαιστινιακά εξαγωγικά προϊόντα, στο κοντινό μέλλον, προσανατολίζεται η ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η παλαιστινιακή οικονομία.
Σε πλήρες άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών στα παλαιστινιακά εξαγωγικά προϊόντα, στο κοντινό μέλλον, προσανατολίζεται η Επιτροπή των Βρυξελλών, ώστε να ενισχυθεί η παλαιστινιακή οικονομία, όπως τόνισε σήμερα ο Επίτροπος αρμόδιος για τις εμπορικές σχέσεις Κάρελ ντε Γουχτ.

Έως τώρα, εφαρμόζεται μία συμφωνία περί αδασμολόγητων εξαγωγών στην ΕΕ των παλαιστινιακών βιομηχανιών μόνον προϊόντων, με αμοιβαίο καθεστώς γιά τα προϊόντα ΕΕ στα Παλαιστινιακά εδάφη, πενταετούς ισχύος.

Ένας κύκλος διαβουλεύσεων πάνω σε αυτά τα ζητήματα, υπό την έννοια της επέκτασης του αδασμολόγητου σε όλα τα παλαιστινιακά εξαγώγιμα προϊόντα, ολοκληρώθηκε ήδη στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Επιτρόπου ντε Γουχτ και του υπουργού Οικονομίας της Παλαιστινιακής Αρχής, Χάσαν Αμπού Λίμπντεχ.

Η ΕΕ συμφώνησε ακόμα να υποστηρίξει το παλαιστινιακό αίτημα, η Παλαιστινιακή Αρχή να μετέχει με το καθεστώς του παρατηρητή σύντομα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τον ΠΟΕ.

Σημειώνεται ότι τα δύο μέρη έχουν διμερές εμπόριο αξίας περίπου 71 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, δηλαδή εμπόριο σε αξία λιγότερη και του ενός πέμπτου της βοήθειας της ΕΕ προς τα Παλαιστινιακά εδάφη...Οι ΗΠΑ παραχωρούν βοήθεια περίπου 400 εκατομ. δολαρίων στην Παλαιστινιακή Αρχή.

*Ο ισραηλινός στρατιωτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας έχει τα τρία τελευταία έτη εξαθλιώσει το βιοτικό επίπεδο του περίπου 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων της.

ZENITH