Skip to main content

Ανοίγουν οι λογαριασμοί υπουργών για τη Siemens

Πρόταση προς τους διατελέσαντες υπουργούς της τελευταίας εικοσαετίας που ενεπλάκησαν σε υπογραφή συμβάσεων με τη Siemens να δώσουν αυτοβούλως την άδεια να ανοίξουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί υιοθέ
Πρόταση προς τους διατελέσαντες υπουργούς της τελευταίας εικοσαετίας που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενεπλάκησαν σε υπογραφή συμβάσεων με τη Siemens να δώσουν αυτοβούλως την άδεια να ανοίξουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, υιοθέτησε ομοφώνως η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Η νεότερη πρόταση για τους προσωπικούς λογαριασμούς, καθώς και των οικείων τους, κατατέθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα στην προοπτική να κερδίσει χρόνο η επιτροπή.

Με τον τρόπο αυτό θα ερευνηθεί, αν υπάρχει χρονική και ποσοτική ταύτιση εμβασμάτων που διακινήθηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens στο εξωτερικό με αντίστοιχες συναλλαγές των υπουργών στο εσωτερικό (συμψηφιστικές πληρωμές μέσω τρίτων).

Για όσους υπουργούς αρνηθούν να το κάνουν, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στο άνοιγμα των λογαριασμών τους, στο πλαίσιο της ανακριτικής αρμοδιότητας, όπως έχει ζητηθεί.

Εμβάσματα 75 εκατ. μάρκων

Για τον έλεγχο ποσών που πιθανώς καταβλήθηκαν προς τα πολιτικά αυτά πρόσωπα απευθείας στο εξωτερικό, προτείνεται να ακολουθηθεί μέχρι τέλους η μέθοδος της δικαστικής συνδρομής, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν πρώτα από όλα οι παραλήπτες εμβασμάτων 37,5 εκατ. ευρώ (75 εκατ. μάρκων) τα οποία η Siemens φέρεται να κατέβαλε σε σχέση με τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ, όπως προκύπτει από το εμπιστευτικό έγγραφο της Siemens που υπάρχει στη δικογραφία με ημερομηνία 19/7/1998.

Η έρευνα θα αφορά όχι μόνον τραπεζικές καταθέσεις, αλλά και αγορές ακινήτων, μετοχών ή ομολόγων, τα οποία κατά το κρίσιμο χρονικό σημείο της αποστολής του εμβάσματος, είχαν υπηρεσιακή συναλλαγή με τη Siemens.

«Να σταματήσει η κοροϊδία»

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την τακτική της μητρικής και εδώ εταιρείας να μη δίνει βασικές πληροφορίες για την εξεταζόμενη υπόθεση, αναφερόμενος στη λίστα που παρέδωσε η εταιρεία με δώρα που δόθηκαν σε πολιτικούς σε εορταστικές περιστάσεις, όπως κρασιά λουλούδια κ.λπ.

«Η Siemens καλά γνωρίζει ποιος, πότε, πόσα, πώς και γιατί. Σε αυτά τα ερωτήματα, με ονοματεπώνυμο παρακαλώ, θέλουμε απάντηση και ας σταματήσουν τα λουλούδια, τα καλάθια και δεν ξέρω ποια άλλα, με τα οποία μας κοροϊδεύει», είπε ο κ. Βαλυράκης.

ZENITH