Skip to main content

Ανοίγουν οι ορίζοντες στις αερομεταφορές

Με Ρωσία, Ουκρανία, και Άπω Ανατολή συνδέεται πλέον η Ελλάδα μέσω των αερογραμμών της μετά από διαπραγματεύσεις του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Τις διακρατικές συμφωνίες, στον τομέα τωναερομεταφορών, ανακοίνωσε την Τρίτη η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων. Πρόκειται για συμφωνίες που αφορούν χώρες εκτόςΕυρωπαϊκής Ένωσης και καλύπτουν σχεδόν όλους τους προορισμούς. Στόχοςείναι, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ναστηριχθεί η "βαριά βιομηχανία της χώρας", που είναι ο τουρισμός, καθώςη Ελλάδα κατατάσσεται στους 20 πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούςδιεθνώς.

Οισυμφωνίες αφορούν προορισμούςαπό και προς Ρωσία και Ουκρανία και για τους οποίους εκδηλώθηκεενδιαφέρον και κατακυρώθηκαν σε εφτά μεταφορείς και συγκεκριμένα:Aegean Airlines, Athens Airways, Blue Bird, Hellas Jet, HellenicImperial, Olympic Air και Sky Wings. Όπως ανακοινώθηκε, στο τέλος τουμήνα θα αρχίσουν πτήσεις στους προορισμούς αυτούς από τοΗράκλειο της Κρήτης, τη Ρόδο και την Κέρκυρα με προορισμό τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα,στη γραμμή Ηράκλειο - Μόσχα θα εκτελούνται πτήσεις έξι φορές τηνεβδομάδα από τις εταιρείες Blue Bird και Aegean, ενώ οι γραμμές Ρόδος -Μόσχα και Κέρκυρα - Μόσχα θα εκτελούνται δυο φορές την εβδομάδα από τηBlue Bird.

Από τις 30 Μαΐου θα υπάρξει τακτική σύνδεση τηςΘεσσαλονίκης με τη Μόσχα, με δυο πτήσεις εβδομαδιαίως από την Aegean,ενώ από την 1η Νοεμβρίου θα εκτελείται η αεροπορική γραμμή Αθήνα-Κίεβο,πάλι από την Aegean με εφτά πτήσεις την εβδομάδα.

Επίσης, στηγραμμή Αθήνα - Μόσχα διατηρούν δικαιώματα πτήσεων η Olympic Air και ηAegean. Μάλιστα η τελευταία θα εκτελεί εφτά δρομολόγια την εβδομάδα απότο τέλος της τρέχουσας θερινής περιόδου.

Στην αγορά της ΆπωΑνατολής από τη χειμερινή περίοδο δυο νέες αεροπορικές γραμμές Αθήνα -Πεκίνο και Αθήνα - Σαγκάη θα εκτελούνται καθημερινά από την Aegeanβάσει συμφωνιών κοινού κωδικού με τη Air China στο πλαίσιο τηςσυμμαχίας Star Alliance. Οι δύο αυτές γραμμές θα έχουν ενδιάμεσο σταθμότη Φραγκφούρτη ή το Μόναχο. Επίσης από τη χειμερινή περίοδο θα αρχίσουννα εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια της Aegean από Αθήνα προς Τόκυο,με βάση συμφωνίες κοινού κωδικού, ενώ από την έναρξη της χειμερινήςπεριόδου 2010 θα υπάρξει και σύνδεση της Αθήνας με την Οζάκα.

Τέλος,σε ό,τι αφορά στις υπερατλαντικές πτήσεις η Olympic Air και η Aegeanέχουν αναλάβει την κάλυψη των γραμμών Αθήνα - Τορόντο και ΑθήναΜόντρεαλ, οι οποίες θα πραγματοποιούνται βάσει συμφωνιών κοινού κωδικούμε ξένες αεροπορικές εταιρίες. Όπως ανακοινώθηκε, οι γραμμές για τιςοποίες δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και θα γίνει επαναπροκήρυξη είναιπρος: Σμύρνη, Βηρυτό, Κουβέϊτ, Ιράκ, Ισραήλ, Αρμενία, Σαουδική Αραβία,Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αυστραλία και Ουζμπεκιστάν.

ZENITH