Skip to main content

Ανοίγουν οι πρώτοι λογαριασμοί για την υπόθεση Siemens

Μέχρι τέλος Ιουνίου θα κατατεθούν στην εξεταστική για τη Siemens τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων της ΤτΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των 10 πρώην υπουργών.
Μέχρι τέλος Ιουνίου θα κατατεθούν στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων της Τράπεζας Ελλάδος στους τραπεζικούς λογαριασμούς δέκα ελεγχομένων προσώπων από το σύνολο των 25 που ζήτησε να ανοιχθούν η επιτροπή στις αρχές Ιουνίου.

Με επιστολή του προς την εξεταστική ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος σημειώνει ότι για τα υπόλοιπα πρόσωπα - τα περισσότερα επιχειρηματίες και χρηματιστές - η τράπεζα θα αναμείνει τις σχετικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την Επιτροπή Πρόληψης και Καταστολής Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κι ύστερα θα επιληφθεί η Τράπεζα.

Πάντως, κατά την άποψη του κ. Προβόπουλου, κρίνεται αναγκαίο να προσδιοριστεί με βάση τις μαρτυρικές καταθέσεις το χρονικό διάστημα για το οποίο κυρίως θα διερευνηθούν οι κινήσεις των λογαριασμών για αποτελεσματικότερη διερεύνησή τους.

Υφίσταται πάντως θέμα για την εξεταστική επιτροπή από τους ρυθμούς λειτουργίας της Επιτροπής Πρόληψης και Καταστολής Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με επικεφαλής τον αντεισαγγελέα Στυλιανό Γκρόζο.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης γνωστοποίησε ότι θα απευθύνει αυστηρή επιστολή στον εποπτεύοντα την επιτροπή υπουργό Οικονομικών, αν και πρόσθεσε ότι ο προηγούμενος επικεφαλής της επιτροπής Γιώργος Ζορμπάς υποβαθμίστηκε, όταν άρχισε να ανοίγει λογαριασμούς της Siemens.

O κ. Προβόπουλος γνωστοποιεί ακόμη ότι δεν έχει λάβει από τη Δικαιοσύνη την παραγγελία για το άνοιγμα των λογαριασμών των κατηγορούμενων Μιχάλη Χριστοφοράκου, Διονύση Δενδρινού, Χρήστου Καραβέλα και Πρόδρομου Μαυρίδη.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για διευκόλυνση του έργου της εξεταστικής ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας κατέθεσε πρόταση να απευθυνθεί η επιτροπή στη μητρική και στην εδώ εταιρεία για να προσωποποιήσει συγκεκριμένα και ήδη γνωστά από τη δικογραφία παραστατικά πληρωμών.

Κατατίθενται συγκεκριμένα τέσσερα παραστατικά εμβάσματος μεταφρασμένα επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών, που αφορούν παρακολουθήματα των προγραμματικών συμφωνιών 8002/97, όπου χειρόγραφα σημειώνεται από τους Χριστοφοράκο ή Κουτσενρόιτερ «το 2% του τζίρου για τους πολιτικούς».

Η ταυτοποίηση των πληρωμών μαύρου χρήματος, τονίζεται στην επιστολή Τζαβάρα, εναπόκειται απολύτως στην ειλικρινή διάθεση συνεργασίας των ως άνω προσώπων, αφού ανάγεται στη σφαίρα δράσης των στελεχών της Siemens.

Εκτός αυτού, επιβάλλεται η διάθεση στοιχείων στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ του Οκτωβρίου 2003 κατά της Διαφθοράς, που αποτελεί ήδη εσωτερικό δίκαιο.

ZENITH