Skip to main content

Άνοιξε το νέο πρόγραμμα τουΤΕΜΠΜΕ: Όσοι ...οφειλέτες προσέλθετε

«Ανάσα» για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεων θα δώσει το νέο πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων του ΤΕΜΠΜΕ για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Τι προβλέπει το πρόγραμμα και ποιο
«Ανάσα» στα συσσωρευμένα προβλήματα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων θα δώσει το νέο πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, που τίθεται σε εφαρμογή μετά τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης κατόπιν απόφαση της υπουργού Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

Ήδη καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες και, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Μαγόπουλος το πρόγραμμα θα έχει μεγάλη ζήτηση. Μόνο χθες υπήρξαν 430.000 επισκέψεις στοsite του ΤΕΜΠΜΕ, προκειμένου να ενημερωθούν για τους όρους του νέου προγράμματος.

Ο τελικός προϋπολογισμός του προγράμματος προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό του 1 δισ. ευρώ εγγυήσεων, καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 1,25 δισ. ευρώ. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 700 εκατ. ευρώ εγγυήσεις, καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 875 εκατ. ευρώ.


Μιλώντας στη Voria.gr ο κ.Μαγόπουλος επισημαίνει ότι το πρόγραμμα είναι Ιδιαίτερα θετικό για τις επιχειρήσεις, που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ιδιαίτερα στην παρούσα αρνητική συγκυρία. Ωστόσο, εκφράζει την επιφύλαξη του για την ανταπόκριση των τραπεζών στις αιτήσεις των μικρών και πολύ μικρών εταιριών. Πιστεύει ότι οι τράπεζες θα «ξεσκονίσουν» τις εταιρίες πέραν του φυσιολογικού και θα δείξουν την ίδια σκόπιμη καθυστέρηση, που επέδειξαν κατά το παρελθόν σε προηγούμενα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ, γιατί, όπως είπε «φοβούνται μήπως χάσουν τα χρήματά τους».  Ευελπιστεί, δε, ότι η κυβέρνηση και η υπουργός κυρία Κατσέλη θα παρέμβει προς τις τράπεζες, ώστε να επιδείξουν την ανάλογη ευελιξία.

«Οι τράπεζες γνωρίζουν ότι οι εταιρίες αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα, τα οποία εντείνονται, λόγω των μειωμένων πωλήσεων και της έλλειψης ρευστότητας. Ωστόσο λόγω αυτών των συσσωρευμένων προβλημάτων των εταιριών θεσπίστηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει», επισημαίνει.

Το μοναδικό αρνητικό στοιχείο του προγράμματος θεωρεί ότι είναι το υψηλό επιτόκιο που θα αγγίξει το 7% σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα που ήταν της τάξης του 3% αν και, όπως αναφέρει, «δεν γινόταν διαφορετικά με τα δεδομένα που επικρατούν στην τραπεζική αγορά».
 
Οι όροι του Προγράμματος

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που έχουν ημερομηνία έναρξης εργασιών έως 31-12-2009 οποιασδήποτε νομικής μορφής, που έχουν έδρα σε οποιαδήποτε περιφέρεια της χώρας, απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και εμφανίζουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ.

Ως ανώτατο ποσό δημόσιας χρηματοδότησης, που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση, εντός περιόδου τριών οικονομικών ετών, ορίζεται το ποσό των 200.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των οδικών μεταφορών το ανώτατο όριο είναι 100.000 ευρώ.

Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος ορίζεται από την ημερομηνία έγκρισης του προγράμματος, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ έως την 31-12-2010 εκτός αν η εξάντληση του προϋπολογισμού πραγματοποιηθεί νωρίτερα.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης από τις ενδιαφερόμενες μικρές και πολύ μικρές εταιρίες προς τις τράπεζες είναι η 31-10-2010 και παραλαβής των αιτήσεων αυτών από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ η 20-11-2010.
Επιλέξιμες θεωρούνται οι νέες δανειακές συμβάσεις για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση από τις εταιρίες στη δανειοδοτούσα τράπεζα, μετά την ημερομηνία έγκρισης του παρόντος Προγράμματος.

Το ύψος του δανείου

Το ανώτατο ποσό του δανείου ανά εταιρία προσδιορίζεται ανάλογα με τον αριθμό απασχολούμενων στην επιχείρηση και συγκεκριμένα διαμορφώνεται ως εξής:
-Όταν η εταιρία έχει από 0 έως και 4,99 εργαζόμενους δικαιούνται  40.000 ευρώ
-από 5 έως και 19,99 εργαζόμενους δικαιούνται δάνειο  70.000 ευρώ
-από 20 έως και 49,99 εργαζόμενους 100.000 ευρώ

Συγκεκριμένα, παρέχεται εγγύηση σε όλες τις νέες συμβάσεις τραπεζικών δανείων για τα οποία ισχύουν αθροιστικά τα ακόλουθα:
- Η διάρκεια του δανείου και της εγγύησης είναι έξι (6) έτη με διετή περίοδο χάριτος κατά την οποία καταβάλλεται μόνο ο αναλογούν τόκος του δανείου.
- Για δάνεια έως 40.000 ευρώ  δεν θα παρέχονται εξασφαλίσεις από την πλευρά των μικρών εταιριών.
- Για δάνεια άνω των 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις. Στην περίπτωση που παρέχονται εμπράγματες εξασφαλίσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπερνούν το 10% του αρχικού δανείου
- Αν αφορούν δάνεια χρεολυτικής απόσβεσης με εξαμηνιαία συχνότητα πληρωμής δόσεων κεφαλαίου και εξαμηνιαίο ημερολογιακό εκτοκισμό.

Το επιτόκιο του δανείου καθορίζεται σε Euribor 6 μηνών + 600 μονάδες
βάσης (6%) κατ’ ανώτατο όριο.  Το οριστικό επιτόκιο θα βρίσκεται αναρτημένο στη σχετική ιστοσελίδα της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ. Δάνεια με επιτόκια υψηλότερα του τελικώς διαμορφωθέντος επιτοκίου δεν είναι επιλέξιμα. Σημειώνεται ότι ως επιτόκιο βάσης λαμβάνεται αυτό που ισχύει κατά την ημερομηνία εκταμίευσης και διατηρείται για 6 μήνες, μέχρι την επέτειο δόσης κεφαλαίου, όπου και ανανεώνεται στο τότε ισχύον.

Κάθε επιχείρηση υποβάλει μία αίτηση για υπαγωγή στο Πρόγραμμα και θα αφορά το σύνολο των υποχρεώσεων της προς ΔΟΥ και Ασφαλιστικά Ταμεία.
Στην περίπτωση που οι οφειλές προς τις ΔΟΥ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία υπερβαίνουν το ποσό του δανείου τότε θα πρέπει να καλύπτονται πλήρως, όσο το δυνατόν περισσότερες οφειλές και να ρυθμίζονται οι υπόλοιπες.
Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται αναλογική περικοπή των υποχρεώσεων
που υπερβαίνουν το ποσό του δανείου. Βέβαια αυτά  θα αποτελούν αντικείμενο συνεννόησης μεταξύ των μικρών και πολύ μικρών εταιριών  και της Τράπεζας.

Η υπουργική απόφαση επισημαίνει ότι μετά την παραλαβή της αίτησης από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ και υπό την προϋπόθεση έγκρισης αυτής, άλλες υποβολές αιτήσεων της ίδιας εταιρίας δεν θα γίνονται αποδεκτές.  Οι δανειακές συμβάσεις ενεργοποιούνται, δηλαδή γίνεται η εφάπαξ εκταμίευση του δανείου και καταβολή του ποσού με δίγραμμη επιταγή στις ΔΟΥ ή και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, το αργότερο εντός μηνός από την ημερομηνία έγκρισης της εγγύησης από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ και με καταληκτική ημερομηνία την 31-12-2010.

Ποιες επιχειρήσεις είναι επιλέξιμες για το δάνειο

Επιλέξιμες για τη λήψη δανείου θεωρούνται οι υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οιασδήποτε μορφής (ατομικές, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ, κλπ.) ανεξαρτήτου κατηγορίας τηρούμενων βιβλίων του ΚΒΣ, που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και για τις οποίες τηρούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Έχουν κέντρο άσκησης της δραστηριότητας τους μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας.
- Απασχολούν κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης πριν από τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, λιγότερους από 50 εργαζόμενους.
- Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης, δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ.ευρώ.
- Έχουν υποχρεώσεις προς ΔΟΥ και Ασφαλιστικά Ταμεία κατά την ημερομηνία προσφυγής τους στις ΔΟΥ και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
- Έχουν ημερομηνία έναρξης εργασιών στην ΔΟΥ έως 31-12-2009.

ZENITH