Skip to main content

Ανοιχτή Πόλη: Να μπει στο αρχείο η δίωξη των δημοτικών συμβούλων

Να θέσει στο αρχείο την «παράνομη πειθαρχική δίωξη», σε βάρος των έξι δημοτικών συμβούλων του δήμου Θεσσαλονίκης καλεί την αρμόδια πειθαρχική επιτροπή η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη».

Να θέσει στο αρχείο την «παράνομη πειθαρχική δίωξη», σε βάρος των έξι δημοτικών συμβούλων του δήμου Θεσσαλονίκης, που «δεν έχει κανένα νομικό, ηθικό και πολιτικό έρεισμα» καλεί την αρμόδια πειθαρχική επιτροπή η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης, «στις 21/4/2015 τα μέλη της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης κλήθηκαν για απολογία ενώπιον της επιτροπής πειθαρχικού ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κ. Μακεδονίας, με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος από βαρεία αμέλεια».

Η κατηγορία είναι παντελώς αβάσιμη αστήρικτη και καταχρηστική γιατί τα μέλη της οικονομικής επιτροπής εφάρμοσαν το νόμο και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και αποφάσισαν  να μην ασκηθεί έφεση κατά των πρωτόδικων αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που δικαίωναν εργαζόμενους του Δήμου, οι οποίοι κρίθηκαν απαραίτητοι για την εξυπηρέτηση των δημοτικών υπηρεσιών, όπως και ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνομολόγησε στο Δικαστήριο.

Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, κ. Καρούντζος, λίγες ημέρες πριν την παραίτησή του επέσπευσε την παραπομπή όλων των μελών της Οικονομικής Επιτροπής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με βασικό ισχυρισμό ότι όφειλαν να ασκήσουν ένδικο μέσο επειδή η αγωγή των εργαζομένων είχε δήθεν μισθολογικό χαρακτήρα.

Ο ανωτέρω ισχυρισμός του είναι παντελώς αβάσιμος γιατί η αξίωση των εργαζομένων δεν είχε μισθολογικό, αλλά είχε καθαρά αναγνωριστικό χαρακτήρα, ζητούσαν δηλαδή να αναγνωρίσει το Δικαστήριο ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» πίεσε προς όλες τις κατευθύνσεις και κατάφερε:
-Να εκδοθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο η οποία στηρίζει τους νόμιμους ισχυρισμούς των πειθαρχικά διωκόμενων μελών του.
-Να συμπεριληφθεί στο κατατεθέν σχέδιο νόμου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση- Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις» , τροπολογία η οποία αλλάζει προς το δικαιότερο την διάταξη του άρθρου 72 § 2 εδ. β' του ν. 3852/2010, που στερούσε από τα αρμόδια όργανα του Δήμου το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα να κρίνουν κυρίαρχα πόσοι εργαζόμενοι καλύπτουν τις ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών».

Η δημοτική κίνηση χαιρετίζει «την απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλου, η οποία δικαιώνει τους συμβασιούχους του Δήμου και μετατρέπει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, δίνοντας έτσι και την απαραίτητη νομιμοποίηση των πράξεων των πειθαρχικά διωκόμενων μελών της οικονομικής επιτροπής».

 

 

ZENITH