Skip to main content

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης για μείωση του ελλείμματος

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα ένα επιπλέον έτος παράτασης για τη συρρίκνωση του ελλείμματός της, άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.
Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα ένα επιπλέον έτος παράτασης για τη συρρίκνωση του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ της (δηλαδή αντί το 2012 το 2013), άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς o Αμαντέου Αλφατάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Ειδικότερα, ο Αλταφάζ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντοτε έκανε λόγο για στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά μονάδες το 2010. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν τηρηθεί απαρέγκλιτα ο προϋπολογισμός του 2010 δεν θα χρειαστεί υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων κατά το τρέχον έτος και αυτό ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το τελικό ύψος του ελλείμματος το 2009.

Παράλληλα τόνισε ότι ο στόχος για μείωση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 μονάδες το 2010 παραμένει εν ισχύ, ανεξάρτητα από το ύψος του ελλείμματος το 2009. Ωστόσο, σημείωσε ότι «παρ΄ όλο που η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, οι προσπάθειες για το 2011 και το 2012 θα πρέπει να ενταθούν».

Σε ό,τι αφορά στα έτη 2011 και 2012, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή και να ενταθούν οι προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο ασφαλιστικό και στα θέματα της ανταγωνιστικότητας.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή, τον επόμενο μήνα που θα κληθεί να αξιολογήσει την κατάσταση, σύμφωνα με την υπάρχουσα διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, θα λάβει υπόψη της τις προσπάθειες της κυβέρνησης σε αυτούς τους τομείς, καθώς και τη γενικότερη οικονομική συγκυρία.

Επιπλέον, ο Α. Αλταφάζ επεσήμανε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση σε τακτική βάση.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα μέτρα που δρομολογούνται το 2011 και το 2012 και κυρίως για τα θέματα που αφορούν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ανταγωνιστικότητα και τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν ισχύει ο στόχος μείωσης του ελληνικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% έως το τέλος του 2012, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, εμμέσως πλην σαφώς, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Συμβούλιο Ecofin να δώσει παράταση για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ειδικότερα, ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι είναι πολλές οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη, όταν υπολογίζεται η προθεσμία για τη διόρθωση ενός υπερβολικού ελλείμματος, όπως, για παράδειγμα, η αποτελεσματική δράση που αναλαμβάνει η εν λόγω χώρα, οι μακροοικονομικές προοπτικές, αλλά και άλλοι παράγοντες οι οποίοι εξελίσσονται με το χρόνο.

«Η δική μας προσεκτική αξιολόγηση θα γίνει, όπως προβλέπεται, τον Ιούνιο, σύμφωνα με το άρθρο 136 παρ. 9 της Συνθήκης και θα λάβουμε υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες. Αυτή είναι μία δυναμική διαδικασία», ανέφερε ο Α. Αλταφάζ, συμπληρώνοντας ότι τον Ιούνιο τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin θα αποφασίσουν, βάσει της γνωμοδότησης της Επιτροπής.

Καταλήγοντας, ο Α. Αλταφάζ επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για επίτευξη του στόχου το 2010 και υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει θαρραλέες αποφάσεις, που έχουν αξιολογηθεί θετικά από την Επιτροπή, από το Eurogroup, το Ecofin, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

ZENITH