Skip to main content

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών στον ιδιωτικό τομέα

«Θέση μας είναι ότι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει κυρίως με τους μισθούς», δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Το ζήτημα όμως είναι κατά πόσο μπορεί η κυβέρνηση να επιβάλει τ
«Θέση μας είναι ότι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει κυρίως με τους μισθούς», δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Το ζήτημα όμως είναι κατά πόσο μπορεί η κυβέρνηση να επιβάλει τις θέσεις της στην τρόικα ΕΕ,  ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού, επανέλαβε πως είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, σημειώνοντας για άλλη μία φορά πως θέση της κυβέρνησης είναι ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας δεν έχει να κάνει με τους μισθούς. Παράλληλα, σημείωσε ότι μια περικοπή του 13ου και 14ου μισθού έχει και πολλές παρενέργειες σε διάφορους τομείς, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, επανέλαβε πως τα χρήματα από το μεικτό μηχανισμό θα εκταμιευθούν πριν από τις 19 Μαΐου, όπως και ότι αν, για παράδειγμα, το Βερολίνο καθυστερήσει, θα υπάρξουν άλλες χώρες και το ΔΝΤ που θα εκταμιεύσουν τα ποσά που τους αναλογούν.

Ο υπουργός χαρακτήρισε αδιανόητο το ενδεχόμενο η Γερμανία να μπλοκάρει το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, τονίζοντας πως η Ευρώπη έχει αποδείξει πως «ακόμη και στο νήμα λειτουργεί πάντα συλλογικά».

«Όσοι ποντάρουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας θα χάσουν τα χρήματά τους», δήλωσε αναφερόμενος στα κερδοσκοπικά παιχνίδια εναντίον της Ελλάδας.

Συμπλήρωσε δε πως η Ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει το κοινό νόμισμα και στο πλαίσιο αυτό να προστατεύσει όποιο κράτος – μέλος το χρειάζεται, στο βαθμό που το κράτος αυτό κάνει αυτό που πρέπει να κάνει.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ακόμη πως οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι απολύτως εγγυημένες, ενώ για την υποβάθμιση από τη Standard & Poor΄s σημείωσε πως δεν αντανακλά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας.

ZENITH