Skip to main content

Ανοιχτός πόλεμος ελληνικής κυβέρνησης - Σόιμπλε (upd)

Πρωτοφανής επίθεση, με χλευασμούς, από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ κατά του Γιάννη Βαρουφάκη - Οργή στο Μαξίμου - Διχογνωμία για την έλευση ή μη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Την οργή της κυβέρνησης προκάλεσε η πρωτοφανής όσο και απαράδεκτη επίθεση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γ.Βαρουφάκη, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διχογνωμία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών(βασικά των Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ), για την έλευση ή μη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους και σε μία ενορχηστρωμένη απόπειρα να απαξιώσει τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε πως ο κ. Βαρουφάκης «ψάχνει για εχθρούς», ενώ τον κατηγόρησε «για ανόητα αφελή τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον Τύπο», μετά τον σάλο που προκάλεσε η συνέντευξη του Έλληνα ΥΠΟΙΚ στην «Corriere della Sera» και σε όσα του αποδίδονται να δήλωσε περί δημοψηφίσματος. «Ναι, πράγματι, για όλα φταίτε εσείς δημοσιογράφοι», είπε ειρωνικά ο κ.Σόιμπλε.

Επιπλέον, με καταφανές ειρωνικό ύφος, απέρριψε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι επισκέψεις των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα είναι αποδεκτές μόνο ως μεμονωμένες, και όχι ως τρόικα,  λέγοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνομιλήσει με τους θεσμούς (σσ: χρησιμοποίησε και την έκφραση "τα μέλη της πρώην τρόικας) για να εγγυηθεί ότι το Μνημόνιο Κατανόησης εκπληρώνεται». Μάλιστα, ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πηγαίνουν στην Ελλάδα μαζί, όπως έκαναν και την εποχή της τρόικας.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι δεν θα δοθεί άλλη βοήθεια στην Ελλάδα έως ότου οι διεθνείς πιστωτές της χώρας συμφωνήσουν ότι έχει εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της για την προώθηση μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα πρέπει να συνομιλήσει με τους θεσμούς για να εγγυηθεί ότι το Μνημόνιο Κατανόησης εκπληρώνεται», είπε. «Μόνον όταν εκπληρωθεί αυτός ο όρος υπάρχει μια πιθανότητα να υπάρξει μια εκταμίευση από το πρόγραμμα», συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ο Έλληνας ομόλογός του, Γιάννης Βαρουφάκης, είναι ο μόνος στο Eurogroup που θεωρεί πως δεν έχει χαθεί χρόνος.

Απάντηση Παππά

Η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση, τονίζει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, απαντώντας στις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ.

«Οι σημερινές δηλώσεις απευθύνονται στο εσωκομματικό του ακροατήριο. Η εμμονή και η επιμονή του σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το ύφος είναι ασύμβατες με την πορεία προς μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παππά έχει ως εξής:

«Ο κ. Σόιμπλε είναι ο βασικός υποστηρικτής των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση. Οι σημερινές του δηλώσεις είναι επίσης σαφές ότι απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του του ακροατήριο. Αυτές οι δηλώσεις είναι ασύμβατες τόσο με τη θεσμική θέση που κατέχει όσο και με την προσδοκία που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για εξεύρεση μίας νέας λύσης. Η εμμονή και η επιμονή του σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το ύφος είναι ασύμβατες με την πορεία προς μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη».

Πρώτη δημοσίευση: 18:46

ZENITH