Skip to main content

Αντεπιτίθεται με μειώσεις στα τσιγάρα η καπνοβιομηχανία

Στην αντεπίθεση προχωρούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις καπνού, προκειμένου να ανακτήσουν το σημαντικό μερίδιο αγοράς που έχουν χάσει μετά τις διαδοχικές αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr

Στην αντεπίθεση προχωρούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις καπνού προκειμένου να ανακτήσουν το σημαντικό μερίδιο αγοράς που έχουν χάσει μετά τις διαδοχικές αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Σε μια εντυπωσιακή κίνηση, την οποία εκτιμάται ότι θα μιμηθούν και άλλοι μεγάλοι ξένοι παίκτες, η εταιρεία εισαγωγής και εμπορίας τσιγάρων British American Tobacco προχωρά στη μείωση της τιμής για κάποια από τα τσιγάρα που διακινεί στην ελληνική αγορά.

Συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες ημέρες, τα πακέτα «Prince» και «Stuyvensant» θα πωλούνται στα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών της χώρας στην τιμή των 3 ευρώ, από 3,80 που είναι σήμερα. Η παραπάνω προσφορά της εταιρίας θα διαρκέσει για ένα μήνα, ενώ ανάλογα με την πορεία των πωλήσεων αυτό το διάστημα, θα κριθεί εάν θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μεγάλος χαμένος της παραπάνω προσφοράς είναι το ελληνικό κράτος, καθώς θα χάσει 62 λεπτά σε κάθε πακέτο από τους φόρους που υπολόγιζε να εισπράξει. «Η κυβέρνηση πήγε για μαλλί και βγαίνει κουρεμένη», υπογραμμίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μεσοχωρίτης. «Η παραπάνω εξέλιξη φανερώνει το σάπιο σανίδι στο οποίο πατάει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα καπνικά προϊόντα», αναφέρει.

Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες περιπτέρων και ψιλικών, η εταιρία προτίθεται να τους επιδοτήσει, έτσι ώστε να κερδίζουν στα πακέτα των 3 ευρώ όσα κέρδιζαν στα 3,80. Ωστόσο μία τέτοια κίνηση κρίνεται πρόχειρη και προσωρινή και δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα, όπως τονίζει ο κ. Μεσοχωρίτης.

Το χορό των προσφορών άνοιξε λίγο καιρό πριν η αμερικανική εταιρία Philip Morris, η οποία, καταγράφοντας σημαντική πτώση στις πωλήσεις της, κυκλοφόρησε μίνι πακέτο Marlboro στη τιμή των 3 ευρώ, ενώ ο έντονος ανταγωνισμός που αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα θα αναγκάσει και άλλες καπνοβιομηχανίες να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών των προϊόντων τους.

Να σημειωθεί, τέλος, πως η εκτίναξη στις τιμές των τσιγάρων έφερε τα άκρως αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υπολόγιζε το οικονομικό επιτελείο, με τις πωλήσεις της καπνοβιομηχανίας να καταγράφουν πτώση άνω του 20% τους τελευταίους μήνες, ενώ τα κρατικά έσοδα διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο στα 133,7 εκατ. ευρώ από 272,1 εκατ. πέρυσι, καταγράφοντας σημαντική μείωση της τάξης του 50%.

ZENITH