Skip to main content

Αντέχουν στην κρίση οι συνεταιριστικές τράπεζες

Ανοδική πορεία, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, κατέγραψε και το 2009 το εγχώριο συνεταιριστικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο εμφάνισε σχεδόν διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης, σε σχέση με το μέσο όρ
Ανοδική πορεία, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, κατέγραψε και το 2009 το εγχώριο συνεταιριστικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο εμφάνισε σχεδόν διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης, σε σχέση με το μέσο όρο της τραπεζικής αγοράς, συνολικά, στην Ελλάδα.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας, κ. Νίκος Μυρτάκης, από την Αλεξανδρούπολη, όπου και  πραγματοποιήθηκε η 12η ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης, ενώ παράλληλα σημείωσε πως παρά το σχετικά μικρό διάστημα λειτουργίας τους οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε τοπικό επίπεδο, παρεμβαίνοντας συμπληρωματικά στις εμπορικές τράπεζες και στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις και την ανάπτυξη.«Ο απολογισμός της περασμένης χρονιάς ήταν θετικότατος, με την έννοια ότι όλοι οι στόχοι επιτεύχθηκαν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυρτάκης, προσθέτοντας πως κυρίαρχο ρόλο διαδραμάτισε η δυνατότητα, πλέον, των συνεταιριστικών τραπεζών να χρηματοδοτούν μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και ταυτόχρονα να προσφέρουν τραπεζικά προϊόντα και συμβουλευτικές υπηρεσίες».

Ο πρόεδρος της Ένωσης υποστήριξε ακόμη ότι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα των συνεταιριστικών τραπεζών το 2009 ήταν ότι κατάφεραν να αναλάβουν τη δυνατότητα για την υλοποίηση των προγραμμάτων ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας. «Αυτό σημαίνει ότι για την επόμενη πενταετία οι συνεταιριστικές τράπεζες σ’ όλη τη χώρα θα κάνουν πράξη, σε συνεργασία με τους ενδιάμεσους φορείς, δεκάδες προγράμματα, που αφορούν στην επιχειρηματικότητα», επισήμανε και διευκρίνισε ότι ένα τέτοιο πρώτο πρόγραμμα που ξεκινά τώρα είναι το «πράσινη επιχείρηση», το οποίο προβλέπει ενίσχυση σε ποσοστό 35-40% των επιχειρήσεων στις οποίες θα εγκριθεί ο φάκελος για την υλοποίηση των λεγόμενων και «πράσινων» επενδύσεων.

Αναφορικά με το πρόγραμμα δράσης του 2010, που αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση, βασικός στόχος του, κατά τον κ. Μυρτάκη, είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των συνεταιριστικών τραπεζών, καθώς και η δημιουργία δομών, διαδικασιών και προϊόντων, βάσει των οποίων κάθε μικρή και μεσαία τράπεζα θα προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στην περιοχή της.

Να σημειωθεί ότι σήμερα λειτουργούν 16 συνεταιριστικές τράπεζες, με τη μορφή πιστωτικού συνεταιρισμού, με προσωπικό 1.300 υπαλλήλους και περίπου 205.000 μέλη, εκ των οποίων τα 158.000 είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι 16 συνεταιριστικές τράπεζες, μαζί με την Πανελλήνια Συνεταιριστική Τράπεζα, δημιούργησαν έναν όμιλο, ο οποίος σήμερα αριθμεί 213 καταστήματα πανελλαδικά, τα οποία είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους online, παρέχοντας πληθώρα τραπεζικών υπηρεσιών.

ZENITH