Skip to main content

Αντιδράσεις για τη χωροθέτηση μικρών υδροηλεκτρικών

Συνεχίζει να προκαλεί την αντίδραση των εκπροσώπων της αγοράς μικρών υδροηλεκτρικών το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για τη χωροθέτηση των ΜΥΗΣ.
Συνεχίζει να προκαλεί την αντίδραση των εκπροσώπων της αγοράς μικρών υδροηλεκτρικών το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για τη χωροθέτηση των Μικρών Υδροηλεκτρικών Εργων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Υδροηλεκτρικής Ενέργειας, ΕΣΥΕΝ, «το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που προτείνεται ακυρώνει πάνω από το 70% των ΜΥΗΕ που έχουν ήδη υποβληθεί στην ΡΑΕ και βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης και αν ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια το 50% των εν λειτουργία ΜΥΗΕ δεν θα λειτουργούσαν ποτέ». Ο ΕΣΥΕΝ χαιρετίζει το γεγονός ότι η υπουργική απόφαση τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αν και θεωρεί ότι αυτή θα πρέπει να αποσυρθεί. Θέση του Συνδέσμου είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος και να διαμορφωθεί ένα σταθερό πλαίσιο επενδύσεων για τα μικρά υδροηλεκτρικά.

Ειδικότερα ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση θα ακυρώσει κάθε δυνατότητα ενεργειακής εκμετάλλευσης του μικρουδροδυναμικού της χώρας μας στο όνομα μιας περίεργης ακραίας «περιβαλλοντίστικης» αντίληψης συσχέτισης και συμψηφισμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την ίδρυση ΜΥΗΕ με την ισχύ του έργου, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν μια σειρά από ιδιαίτερα σημαντικούς παράγοντες. Το σχέδιο θεωρεί ότι ΜΥΗΕ του 1 η των 2 ΜW είναι μικρά έργα σε σχέση με την επέμβαση που απαιτείται να προκληθεί στο περιβάλλον για την κατασκευή τους. Αντίθετα επιβραβεύει τα ΜΥΗΕ των 5, 7, 10 ΜW θεωρώντας ότι έτσι το τελικό ισοζύγιο ενέργειας είναι θετικό.

Οι λόγοι που αποδεικνύουν ότι ακυρώνει την παραγωγή ενέργειας από ΜΥΗΕ, όπως υποστηρίζει ο ΕΣΥΕΝ είναι:

- Τα ΜΥΗΕ των 5, 7, 10 ΜW στη χώρα μας εκτός του ότι είναι λίγα σε αριθμό, πρακτικά είναι αδύνατον να υλοποιηθούν  εξαιτίας του μεγάλου κόστους και άρα της ιδιαίτερα μεγάλης απόσβεσης, καθώς επίσης και για άλλους λόγους (αν είναι φράγματα η κατάκλιση μεγάλων εκτάσεων, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών κ.λ.π.). Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα ΜΥΗΕ με φράγμα σε μεγάλο ποτάμι δεν έχει γίνει πανελλαδικά (αν και έχουν εκδοθεί Εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Όρων και άδειες εγκατάστασης).

- Τα ΜΥΗΕ των 1 η 2 ΜW δεν είναι μικρά σε ό,τι αφορά στην παραγόμενη ενέργεια που αποτελεί και το τελικό ζητούμενο.

Από τα επίσημα στοιχεία παραγωγής του ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ προκύπτει ότι το 2009 παραδείγματος χάριν, από 916,61 MW αιολικών στo διασυνδεδεμένο σύστημα παρήχθησαν 1.908.250 MWh (βαθμός ενεργειακής αξιοποίησης 25,05%), από 46,037 ΜW Φ/Β παρήχθησαν 45.098,36 ΜWh  (βαθμός ενεργειακής αξιοποίησης 16.69%),ενώ από 182,61 ΜW Μικρά Υδροηλεκτρικά παρήχθηκαν 657.168 ΜWh (βαθμός ενεργειακής  αξιοποίησης 42,58 %). Δηλαδή στα αιολικά το 1 ΜW παράγει 2.080 ΜWh, το 1  MW Φ/Β παράγει 1.000 ΜWh και το 1 ΜW ΜΥΗΕ παράγει 3.600 ΜWh (!)
  
Το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που προτείνεται ακυρώνει πάνω από το 70% των ΜΥΗΕ που έχουν ήδη υποβληθεί στην ΡΑΕ και βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης και αν ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια το 50% των εν λειτουργία ΜΥΗΕ δεν θα λειτουργούσαν ποτέ.

Ο ΕΣΥΕΝ ζητάει την απόσυρση του Σχεδίου Υ.Α. και προτείνει την αντιμετώπιση από κοινού των αδυναμιών του υφισταμένου συστήματος, κυρίως στο θέμα του μη ελέγχου (όπως όφειλε να κάνει από χρόνια η ΕΥΠΕ) της οικολογικής παροχής. «Ας διαμορφώσουμε – επιτέλους- ένα σταθερό πλαίσιο επενδύσεων για τα ΜΥΗΕ που θα επιτρέψει την γρήγορη υλοποίηση των επενδύσεων προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της απασχόλησης, της παραγωγής πράσινης ενέργειας», επισημαίνει ο Σύνδεσμος.

ZENITH