Skip to main content

Αντιδράσεις στη Βουλγαρία για τον αγωγό

Σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα θα απολέσει η Βουλγαρία, εάν αποχωρήσει οριστικά από τον αγωγό πετρελαίου «Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας.
Σε περίπτωση που η Βουλγαρία αποχωρήσει πράγματι από το έργο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και από τα άλλα κοινά, μεγάλα, σχέδια με τη Ρωσία, τότε θα χάσει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που έχει εξασφαλίσει απέναντι σε ανταγωνιστικές ιδέες. Αυτό τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Σεργκεί Στανίσεφ, σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του νυν πρωθυπουργού της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, περί εγκατάλειψης του σχεδίου του αγωγού.

Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν, την περασμένη Παρασκευή, δυναμικό δημόσιο διάλογο για τους κύριους άξονες και τις προτεραιότητες της Βουλγαρίας στον στρατηγικό τομέα της ενεργειακής πολιτικής. Τομέα, στον οποίο είναι απαράδεκτοι οι όποιοι αυτοσχεδιασμοί, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Στανίσεφ, σε συνέντευξή του στη δημοφιλή εκπομπή της δημόσιας ραδιοφωνίας ΒΝΡ «Κυριακή 150».

Αφού υπενθύμισε ότι ο κ. Μπορίσοφ είχε δεσμευτεί, στο παρελθόν, να ανακοινώσει την απόφαση της Βουλγαρίας σχετικά με τη συμμετοχή της στα κοινά ενεργειακά σχέδια με τη Ρωσία έως τον περασμένο Νοέμβριο, στη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Γκντανσκ της Πολωνίας, ο κ. Στανίσεφ κατηγόρησε τους Βούλγαρους κυβερνώντες ότι εμπλέκουν και τα μείζονος σημασίας για την οικονομία, την ενεργειακή ανεξαρτησία αλλά και για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας, μεγάλα, διεθνή ενεργειακά σχέδια, στην τροχιά των αντιφατικών ενεργειών και της ασυνέπειας, που δίνουν το στίγμα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης μειοψηφίας του κόμματος ΓΚΕΡΜΠ, όπως τόνισε.

Αναφερόμενος στα περί «οικολογικών απειλών για τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας» από τον αγωγό, ο κ. Στανίσεφ επεσήμανε - μεταξύ άλλων - ότι, κάθε χρόνο, στο λιμάνι του Μπουργκάς ξεφορτώνονται οχτώ εκατομμύρια τόνοι αργού πετρελαίου (για τις ανάγκες του μεγάλου διυλιστηρίου Loukoil Neftochim, το οποίο τροφοδοτεί με υγρά καύσιμα όλη τη χώρα).

«Αυτό το πετρέλαιο ξεφορτώνεται σε εγκαταστάσεις της δεκαετίας του ΄70, του περασμένου αιώνα. Πιστεύετε ότι τότε υπήρχαν καλύτερες τεχνολογίες ή μεγαλύτερη ευαισθησία για το περιβάλλον απ΄ όσο σήμερα;», αναρωτήθηκε.

«Το σχέδιο κατασκευής πετρελαιαγωγού, που θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, εξασφαλίζοντας εναλλακτική διαδρομή για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές, θα γίνει πραγματικότητα, επειδή το χρειάζεται η Ρωσία. Από τις ενδιαφερόμενες χώρες και φορείς εξαρτάται αν ο αγωγός αυτός θα λέγεται Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, Σαμσούν - Τζεϊχάν ή κάπως αλλιώς». Αυτό δήλωσε, από την πλευρά του, στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ ο Βούλγαρος εμπειρογνώμονας για ενεργειακά θέματα, Ατανάς Θάσεφ.

Όπως επεσήμανε ο Βούλγαρος καθηγητής, η εισήγηση του οποίου για την εξέλιξη και τις προοπτικές των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων, με βουλγαρική συμμετοχή, προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στο πρόσφατο διεθνές «στρογγυλό τραπέζι», που έλαβε χώρα στη Σόφια, τον περασμένο Σάββατο, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας των γραφείων αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής στη Βουλγαρίας, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, τα προσύμφωνα, που υπέγραψε Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν για τα ενεργειακά σχέδια κοινού ενδιαφέροντος στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξελίχθηκαν σε συμφωνίες, στη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην Άγκυρα, τον περασμένο μήνα.

ZENITH