Skip to main content

Αντιδρούν οι Αλβανοί για την «Ιστορική Εγκυκλοπαίδεια» της Π.Γ.Δ.Μ.

Βασισμένο στη νοθεία της ιστορίας και σε ανακρίβειες είναι το βιβλίο η«Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια» υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Την οργή των Αλβανών έχει προκαλέσει η έκδοση της λεγόμενης «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της πΓΔΜ στην οποία γίνονται πολλές αναφορές στους  Αλβανούς. Συγκεκριμένα, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι Αλβανοί εγκαταστάθηκαν βιαίως τον 16ο αιώνα σε εδάφη της σημερινής Μακεδονίας, εκτοπίζοντας τους ντόπιους κατοίκους», ενώ εμφανώς ενοχλημένοι υποστηρίζουν ότι «οι Αλβανοί είναι γηγενείς στην περιοχή καταγόμενοι από τους αρχαίους Ιλλυρίους» και  αποκαλεί τους Αλβανούς «Σίπταρι», χαρακτηρισμός που θεωρείται προσβλητικός για αυτούς.

Οργισμένοι από την εγκυκλοπαίδεια δεν είναι μόνο οι Αλβανοί αλλά και η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια, καθώς στην εγκυκλοπαίδεια αναφέρεται ότι οι αντάρτες του UCK, εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς και Βρετανούς.

Στην εγκυκλοπαίδεια δεν παραλείπεται  η αναφορά του Αλί Αχμετί,ηγέτη των Αλβανών ανταρτών του UCK και νυν αρχηγός αλβανικού κόμματος,  τον οποίο χαρακτηρίζει ως «προσωπικότητα που διαδραμάτισε αμφιλεγόμενο ρόλο το 2001 τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ (στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ) χαρακτήρισε απαράδεκτο το περιεχόμενο της εγκυκλοπαίδειας ενώ απαίτησε με δήλωσή του την παρέμβαση των ανωτάτων αρχών της πΓΔΜ και τη διατύπωση ξεκάθαρης θέσης για την ομαλοποίηση της κατάστασης, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά «κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει ταυτότητα βασιζόμενος στη νοθεία της ιστορίας».

Ο κ. Ιβάνοφ απαντώντας στον Αλβανό πρωθυπουργό τόνισε ότι θα προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα.

ZENITH