Skip to main content

Αντικρουόμενα υπομνήματα για τη «δίκη των έξι»

Υπομνήματα σχετικά με το ζήτημα επανάληψης της «δίκης των έξ», κατέθεσαν στο Ζ΄Τμήμα του Αρείου Πάγου, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και ο Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης- εγγονός του πρώην πρωθυπ
Υπόμνημα σχετικά με το ζήτημα επανάληψης της «δίκης των έξι», κατέθεσε στο Ζ΄Τμήμα του Αρείου Πάγου, ο δικηγόρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος.

Στο υπόμνημα της Ομοσπονδίας αναφέρεται ότι ο Άρειος Πάγος στηρίχθηκε στο κείμενο της καταδικαστικής απόφασης του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών του 1922, όπως έχει δημοσιευθεί στο βιβλίο «Η δίκη των έξι, τα στενογραφημένα πρακτικά, εκδόσεως Πρωίας, Αθήνα 1931». Το βιβλίο, σύμφωνα με το εν λόγω υπόμνημα, περιέχει λάθη ενώ ο Άρειος Πάγος δεν ανέτρεξε στην αναζήτηση του αυθεντικού κειμένου, το οποίο υπάρχει στο Γενικό Επιτελείο Στρατού ή στο αρχείο της Βουλής.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ακόμη ότι όσα προσκόμισε ο εγγονός του πρώην πρωθυπουργού, Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, Μιχάλης, δεν αποτελούν νέα στοιχεία, αλλά προσωπικές απόψεις όσων τις υποστήριξαν (Βενιζέλος, Πάγκαλος), που έγιναν για τον κατευνασμό και τη συμφιλίωση των Ελλήνων και σχετίζονταν κυρίως με την εκτέλεση της απόφασης ως προς τη θανατική ποινή.

Επίσης, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι ο Μ. Πρωτοπαπαδάκης, προσκόμισε στον ΑΠ, «παραποιημένα στοιχεία», ενώ αποδίδει και «νομικές αβλεψίες» στον Ν. Τσάγγα.

Κατόπιν αυτών, η Ομοσπονδία ζητεί:

-να γίνει δεκτή η παράσταση πολιτικής αγωγής, που έχει καταθέσει,
-να κριθεί ότι τα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί δεν αποτελούν νέες αποδείξεις,
-να αναβληθεί η έκδοση οριστικής απόφασης για να προσκομιστεί το αυθεντικό κείμενο της απόφασης του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών του 1922,
-να διαταχθεί η προσκόμιση νέων αποδείξεων
-και να απορριφθεί η αίτηση επανάληψης της δίκης.

Με υπόμνημά του, ο συνήγορος του Πρωτοπαπαδάκη, ζητεί να απορριφθεί η παράσταση, της Ομοσπονδίας και να αναγνωριστεί η ακυρότητα της απόφασης του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου, να καταδικάσει σε θάνατο τους:
Π. Πρωτοπαπαδάκη, Δ. Γούναρη, Ν. Στράτο, Ν. Θεοτόκη, Γ. Μπαλτατζή, Γ. Χατζηανέστη και σε ισόβια δεσμά τους: Μ. Γούδα, Ξ. Στρατηγό.
Παράλληλα ζητεί να αναγνωριστεί η αθωότητα του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη και των λοιπών συγκατηγορουμενών του.

Όπως είναι γνωστό, ο Πέτρος Πρωτοπαδάκης, σε ηλικία 68 ετών, καταδικάστηκε από το Έκτακτο Επαναστατικό Στρατοδικείο Αθηνών σε θανατική ποινή για εσχάτη προδοσία της χώρας και εκτελέστηκε μαζί με άλλους πέντε. Στο Έκτακτο Επαναστατικό Στρατοδικείο Αθηνών είχαν παραπεμφθεί:

-οι πρώην πρωθυπουργοί Δημήτριος Γούναρης, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης και Νικόλαος Στράτος,
-οι υπουργοί Νικόλαος Θεοτόκης, Γεώργιος Μπαλτατζής, Ξενοφών Στρατηγός, Μιχαήλ Γούδας,
-και ο αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης, Γεώργιος Χατζηανέστης.

ZENITH