Skip to main content

Αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ν/σ για τις φυλακές τύπου Γ'

Τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπής Δημοσίας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

Ηλεκτρισμένο ήταν το τοπίο ανάμεσα σε βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Δημοσίας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε ότι οι κρατούμενοι για κακουργηματικές πράξεις που θα αποφυλακιστούν λόγω αναπηρίας ή ασθένειας θα οδηγούνται σε κατ’ οίκον περιορισμό και σε περίπτωση που δεν βρίσκονται στο σπίτι τους θα επιστρέφουν στις φυλακές.

“Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' δεν σημαίνει ότι δεν θα διαθέτουμε φυλακές με αυξημένα μέτρα ασφαλείας”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως «η μεταβολή δεν συνεπάγεται λιγότερη ασφάλεια, αλλά μεγαλύτερη».

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την έντονη αντίδραση του για την υπαγωγή του υπουργείου Δημοσίας Τάξης στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην «πρωτοτυπία» του κ. Τσίπρα, να θέσει στην αρχή το Υπουργείο Δημόσιας Ταξης και Προστασίας του Πολίτη υπό το υπερ-Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Έπειτα, «ο υπουργός Βούτσης ήθελε "Κόκκινη Αστυνομία" που σημαίνει, η ΕΛ.ΑΣ να θεάται εκ του μακρόθεν τις καταστροφές των πανεπιστημίων, τους βανδαλισμούς  εκκλησιών του 11ου αιώνα, τους Ρουβίκωνες να ασελγούν στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και να μπουκάρουν στα προπύλαια της Βουλής. Αλλά ο αρμόδιος αναπληρωτής κ. Πανούσης διαφώνησε και μάλιστα  δημόσια ότι "οι ωραίοι  αστυνομικοί  ωραία καίγονται", όπως φαντασιώνονται οι "άνθρωποι χωρίς πρόσωπα": Οι κουκουλοφόροι…» όπως είπε ο κ. Κικίλιας.

«Να μας απαντήσει άραγε ο πρωθυπουργός γιατί βάζει κάτω από την ίδια στέγη την εκτελεστική εξουσία με τη Δικαιοσύνη; Γνωρίζει ο κ. Τσίπρας το Σύνταγμα; Τη συνταγματική διάκριση των εξουσιών; Αραγε το Πυροσβεστικό Σώμα θα σβήνει τις φωτιές στο …Δικαιοσύνης;», είπε ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι εφεξής οι κρατούμενοι θα αντιμετωπίζονται ισοπεδωτικά.

«Πρόκειται για νομοσχέδιο-ρουσφέτι σε τρομοκράτες. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει βαλθεί να μετατρέψει τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε πως η Ελλάδα θα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν θα διαθέτει φυλακές υψίστης ασφαλείας. Εξέφρασε, τέλος, την άποψη ότι η αποφυλάκιση των αναπήρων γίνεται «για να εξυπηρετηθεί γνωστή οικογένεια τρομοκρατίας».

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις βασικές της προγραμματικές δεσμεύσεις και υπό τις αρνητικές συγκυρίες που δημιουργεί η δυσβάσταχτη εκπλήρωση των υποχρεώσεων έναντι των δανειστών.

Ακόμη, κάλεσε την αντιπολίτευση να αποσύρει τις καταγγελίες περί «νομοσχεδίου-ρουσφετιού στους τρομοκράτες».

Ο κ. Βούτσης υποστήριξε πως οι προωθούμενες διατάξεις «δεν έχουν ονοματεπώνυμο» εννοώντας ότι δεν ευνοούν συγκεκριμένους κατάδικους. Κάλεσε την αντιπολίτευση να αποσύρει τις καταγγελίες περί «ρύθμισης για τρομοκράτες» σημειώνοντας πως υπάρχουν «επιχειρηματίες οι οποίοι βρίσκονται στην καρδιά μεγάλων σκανδάλων και είχαν προβλήματα υγείας. Υπάρχει το παράδειγμα συγκεκριμένης κυρίας  που έχει αυτή την μεγάλη ταλαιπωρία και που η δικαιοσύνη έκρινε ότι παρά την κατάσταση της υγείας της πρέπει να είναι εκεί που είναι».

Έντονες ήταν και οι αντιρρήσεις για σωρεία ρυθμίσεων που διατύπωσε και η εισηγήτρια από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε τακτισμούς και μεθοδεύσεις προκείμενου να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε άλλα θέματα, την στιγμή που κυριαρχούν οι διαπραγματεύσεις.

ZENITH