Skip to main content

Αντιπαράθεση στη Βουλγαρία για «Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη»

Το έργο του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης που είχαν σήμερα, στο κοινοβούλιο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπ. Μπορίσοφ, και ο επικεφαλής του Σοσιαλισ
Το έργο του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης που είχαν σήμερα, στο κοινοβούλιο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, και ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου, Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Σεργκέι Στανίσεφ.

Ο κ. Στανίσεφ ζήτησε να ενημερωθεί από τον Βούλγαρο πρωθυπουργό ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για το έργο του αγωγού «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», την οποία προτίθεται να παρουσιάσει ο κ. Μπορίσοφ στην επικείμενη επίσκεψη του ‘Ελληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στη Σόφια.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπενθύμισε ότι μετά τις δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ περί της «διακοπής της συμμετοχής της Βουλγαρίας στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» και περί του «΄παγώματος΄ της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού ΄Μπέλενε΄», η Ρωσία ανακάλεσε τον εμπορικό της αντιπρόσωπο από τη Σόφια και στη συνέχεια μετέβη στη βουλγαρική πρωτεύουσα ο α’ αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Βίκτορ Ζούμπκοφ, για συνομιλίες με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό για τα κοινά ενεργειακά θέματα Βουλγαρίας - Ρωσίας.

Ο κ. Στανίσεφ ζήτησε, επίσης, να ενημερωθεί για «τα αποτελέσματα των συνομιλιών αυτών (σσ. μεταξύ Μπορίσοφ και Ζούμπκοφ), τα οποία προδικάζουν, σε μεγάλο βαθμό, τις αποφάσεις των αρμοδίων υπουργών των δύο χωρών (Τράιτσο Τράικοφ, υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας και Σεργκέι Σμάτκο (υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας)».

Στην απάντησή του, ο κ. Μπορίσοφ επανέλαβε πως είναι «ασύμφορο» το σχέδιο του αγωγού «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», αφού- όπως είπε- «κινδυνεύουμε να καταστρέψουμε το οικολογικό μας σύστημα για 35 εκατ. δολάρια το χρόνο».

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επανέλαβε τον «κίνδυνο, ο κόλπος του Μπουργκάς να γίνει σαν τον Κόλπο του Μεξικού, επειδή η Μαύρη Θάλασσα είναι πολύ άγρια».

Εξήγησε, εξάλλου, την πρόσφατη απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να αυξήσει ουσιαστικά το μερίδιο της Βουλγαρίας στο μετοχικό κεφάλαιο της διεθνούς εταιρίας σχεδιασμού και κατασκευής του πετρελαιαγωγού, προκειμένου η χώρα να αποφύγει την καταβολή των μεγάλων αποζημιώσεων, που προβλέπει η διακρατική (Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρωσία) συμφωνία για τον αγωγό.

«Τώρα εμείς, μαζί με τις άλλες δύο χώρες, περιμένουμε τα αποτελέσματα της διεθνούς περιβαλλοντικής μελέτης για τον αγωγό, ώστε να προσδιορίσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας», πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις, που έχουν στη Βάρνα, οι κύριοι Τράικοφ και Σμάτκο, για το θέμα του «οδικού χάρτη» του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream».

Η βουλγαρική πλευρά, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιδιώξει να διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα την ποσότητα του φυσικού αερίου που διέρχεται από το βουλγαρικό έδαφος και στη συνέχεια κατευθύνεται στην Ελλάδα, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ και άλλες χώρες και έπειτα από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream».

Ωστόσο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών που έχουν οι κύριοι Τράικοφ και Σμάτκο.

«Η συμφωνία, που υπογράψαμε εμείς με τη Ρωσία, το 2006, υποχρεώνει τη ρωσική πλευρά να διατηρεί αμείωτο το συνολικό όγκο των 17 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, που διακινούνται από το δίκτυο της Βουλγαρίας για τρίτες χώρες και στη διάρκεια της περιόδου, όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός «South Stream». Έχετε ένα πλεονέκτημα στα χέρια σας, χρησιμοποιήστε το. Εμείς σας ευχόμαστε ειλικρινά κάθε επιτυχία για το καλό της Βουλγαρίας», απάντησε ο κ. Στανίσεφ.

ZENITH