Skip to main content

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό

Με αντιπαραθέσεις κομμάτων συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για την κύρωση του κρατικού Προϋπολογισμού και προϋπολογισμών ορισμέων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών του οικονομικού έτους 2010.
Με αντιπαραθέσεις κομμάτων συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για την κύρωση του κρατικού Προϋπολογισμού και προϋπολογισμών ορισμέων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών του οικονομικού έτους 2010.

Παπακωνσταντίνου: Η πρόκληση είναι μεγάλη

Νέο ξεκίνημα μιας τετραετούς προσπάθειας για να μπει τάξη στο δημοσιονομικό χάος, να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία και να σταματήσει ο διασυρμός της χώρας και να στηριχθούν οι πολίτες που έχουν ανάγκη, χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις που ακούστηκαν από την αντιπολίτευση ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι στον αέρα και δεν θα ισχύσει, υπογράμμισε ότι «εμείς σε αυτούς που εύκολα και αβασάνιστα ισχυρίζονται κάτι τέτοιο τους απαντάμε ότι το αποτέλεσμα από την εκτέλεσή του, στο τέλος του 2010, θα είναι καλύτερο από το προβλεπόμενο».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε «για ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα, παρά την προσπάθεια τρομοκρατίας που γίνεται από ορισμένους», ενώ καυτηρίασε έντονα τόσο την οικονομική πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ όσο και τη στάση που έχουν σήμερα τα στελέχη της. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών,«η κυβέρνηση της ΝΔ εγκατέλειψε στη μέση του πελάγους το καράβι λίγο πριν βουλιάξει και εμείς καλούμαστε σήμερα να το οδηγήσουμε σε πιο ήρεμα και ασφαλή νερά».

«Δυστυχώς δείχνει να είναι αμετανόητη, να μην έχουν τα στελέχη της το πολιτικό θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη από τους Έλληνες πολίτες, γιατί στη διάρκεια των πεντέμισι χρόνων διακυβέρνησής τους οδήγησαν τη χώρα σε αυτό τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό και διέσυραν διεθνώς το κύρος της χώρας», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για χιονοστιβάδα αρνητικών δημοσιευμάτων και σχολιασμών από τα διεθνή μέσα και τις διεθνείς αγορές, γιατί η Ελλάδα, όπως είπε, έχει έλλειμμα αξιοπιστίας, με ευθύνη της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «σε αυτή την ιστορία της ανυποληψίας εμείς θα βάλουμε τέλος».

«Το έλλειμμα που έχουμε μπροστά μας είναι 30 δισ. και είναι δικό σας δημιούργημα, των πολιτικών σας και της κακοδιαχείρισης. Δεν το λέμε εμείς. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, υιοθετώντας τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες μέλη που βρίσκονται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, το λέει ξεκάθαρα», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, απευθυνόμενος στη ΝΔ. Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε «πολιτικό θράσος να έρχεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση να μιλάει για διεύρυνση των επιτοκίων δανεισμού το τελευταίο δίμηνο και να επιχειρεί να το χρεώσει στο ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό στόχο του νέου προϋπολογισμού, ο κ. Παπακωνστατίνου ανέφερε ότι προβλέπεται μεταξύ άλλων: Μείωση του ελλείμματος κατά τουλάχιστο 3,6 μονάδες του ΑΕΠ, στήριξη της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, βοήθεια στους ανέργους να μπουν στη αγορά εργασίας και ουσιαστική υποστήριξη των τομέων παιδείας και υγείας. «Όλα αυτά χωρίς παρέκκλιση από το στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Γιατί μόνο όσοι έχουν ιδεολογικές παρωπίδες δεν βλέπουν ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της οικονομίας από τις αγορές», υπογράμμισε.

Ακόμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι θα μειωθούν οι αμοιβές των διοικητικών στελεχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα υπάρξει πλαφόν και μείωση στις αμοιβές των διοικητικών στελεχών των ΔΕΚΟ τουλάχιστο κατά 10% και 50% στις αμοιβές των μελών ΔΣ. «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία όλοι πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Έξω από εδώ υπάρχουν 500.000 άνεργοι και συμπολίτες μας που χρειάζονται πραγματική στήριξη, μια ολόκληρη γενιά που προσπαθεί να επιβιώσει στον ιδιωτικό τομέα με 500 και 600 ευρώ το μήνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τις δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για στήριξη των ευπαθών ομάδων, για νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα, για δικαιοσύνη, ισονομία και ισοπολιτεία και τόνισε ότι η προσπάθεια για να διορθωθεί η κατάσταση δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Χατζηδάκης: «Ο χειρότερος εχθρός είναι ο εαυτός σας»

«Πρέπει να εκμεταλλευτείτε τα αποθέματα εμπιστοσύνης που διαθέτετε και να πάρετε τι αποφάσεις που πρέπει», τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ Κωστης Χατζηδάκης. Ο ίδιος, όμως, διαπίστωσε ότι έχει επέλθει στην κυβέρνηση «ένας εσωτερικός διχασμός, μία διστακτικότητα και μία αμφιθυμία, εξαιτίας των προεκλογικών υποσχέσεων». Έτσι, σημείωσε, αφενός ήρθε η κυβέρνηση προς τις θέσεις της ΝΔ για την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ, αλλά συνέχισε το λάθος στον ΟΛΠ και οι φορολογούμενοι θα χρεωθούν με 80 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για το προσωπικό που αποχωρεί.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι επικρατεί σύγχυση και λανθασμένοι χειρισμοί στο ασφαλιστικό, ενώ για τους μισθούς έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Παπουτσής: «Μιλάτε για δαπάνες και κρατάτε την πληγή του ΟΣΕ, ενώ καταργείτε το πρόγραμμα εξυγίανσης που εμείς είχαμε εκπονήσει». «Φοβάμαι», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης «ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα είναι το έλλειμμα σοβαρότητας το οποίο αντιμετωπίζετε. Ο χειρότερος εχθρός σας είναι ο ίδιος ο εαυτός σας».

Μπιρμίλη: Η πράσινη ανάπτυξη εμπεριέχει την οικονομική μεγέθυνση

Η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είπε, μεταξύ άλλων, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό:

«Η σύγχρονη κρίση δεν είναι οικονομική. Αν ήταν μόνο οικονομική, θα αρκούσαν κάποια οικονομικά μέτρα και αργά ή γρήγορα θα την ξεπερνούσαμε. Τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα. Το οικονομικό πρόβλημα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι λύσεις που απαιτούνται πρέπει να είναι διαρθρωτικές και τα αποτελέσματά τους να προβάλλονται σε μακρύ χρονικό ορίζοντα.Όπως αποδείχθηκε και στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, η παγκόσμια αυτή κρίση εκτός των άλλων είναι κρίση αξιών, στρατηγικής αλλά και πολιτικής βούλησης. Είναι μια κρίση που προκύπτει από συσσωρευμένες ανισότητες ανάμεσα στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Η συζήτηση στην Κοπεγχάγη δεν ήταν μόνο μια συζήτηση για μειώσεις εκπομπών και υποχρεώσεις χωρών που πλήττουν τις οικονομίες τους ή βάζουν εμπόδιο στην ανάπτυξή τους. Ήταν πολύ περισσότερο μια συζήτηση για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα σέβεται το περιβάλλον, θα μειώνει τις εκπομπές ρύπων, θα δημιουργεί τεχνολογίες, θα άρει τις ανισότητες. Όλος ο κόσμος μιλά για την πράσινη ανάπτυξη.

Μέτρα για την πράσινη ανάπτυξη μπορούν να παρουσιάσουν και βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Η πράσινη ανάπτυξη εμπεριέχει την οικονομική μεγέθυνση. Οικονομική μεγέθυνση σημαίνει αύξηση του ΑΕΠ και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους. Παράλληλα, η πράσινη ανάπτυξη αναμένεται να δημιουργήσει νέα εισοδήματα και κατ΄ επέκταση διεύρυνση της φορολογητέας ύλης… Στα τέλη Ιανουαρίου θα παρουσιάσουμε νομοσχέδιο για την ίδρυση του «Πράσινου Ταμείου» που θα συνενώσει τους πόρους και τις παρεμβάσεις που καλύπτονται σήμερα από το ΕΤΕΡΠΣ και το Ταμείο Δασών».

Αβραμόπουλος: «Μην απογοητεύετε την κοινωνία»

«Μη χάνετε άλλο χρόνο και μην απογοητεύετε την κοινωνία. Χωρίς ισχυρή οικονομία δεν υπάρχει ισχυρή και συνεκτική κοινωνία και ισχυρή εξωτερική πολιτική. Χρειαζόμαστε μία εξωτερική πολιτική που θα διεκδικεί την οικουμενικότητά της και θα καταστήσει και πάλι πρωταγωνιστικό το ρόλο μας».

Στη φράση αυτή συνόψισε την ομιλία του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας επί του κρατικού προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο περιστατικό με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, είναι οντότητα με διεθνή οικουμενική εμβέλεια. Καλούμε την Τουρκία να μη βάζει και άλλα εμπόδια στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας επί του Προϋπολογισμού ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι αυτός συνιστά απλώς «έναν αυτοσχεδιασμό από μία κυβέρνηση που πειραματίζεται». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος αναγνωρίζει τις ευθύνες της ΝΔ που της αναλογούν, και λόγω των οποίων καταψηφίσθηκε και διδάχθηκε, «αλλά στεκόμαστε και πάλι όρθιοι με το νέο μας πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά. Οι μάχες μας είναι κοινές και πρέπει να μετουσιώσουμε την κρίση σε πολιτική ευκαιρία».

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για συναίνεση από την πλευρά της ΝΔ, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα πρέπει να αφεθεί η χώρα να πτωχεύσει. «Θα σταθούμε όμως ενάντιοι σε κάθε ατόπημα που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε διασυρμό».

Καραθανασόπουλος: Αντιλαϊκός ο Προϋπολογισμός

Ταξικό, αντιλαϊκό και αδιέξοδο, χαρακτήρισε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τον νέο προϋπολογισμό, μιλώντας στη Βουλή, προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του τον καταψηφίζει και ζητώντας να τον ακυρώσει και το λαϊκό κίνημα. Ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στο βωμό της κερδοσκοπίας των πλουτοκρατών: «Για ποια εθνική κυριαρχία μπορεί να γίνει λόγος, όταν αυτή έχει εκχωρηθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διερωτήθηκε και συνέχισε: «Τι σχέση μπορεί να έχουν οι πλουτοκράτες με τον πατριωτισμό; Ο πατριωτισμός έχει σαφέστατα ταξικά χαρακτηριστικά»

Ο κ. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε υποκριτική τη θέση της κυβέρνησης ότι η διαφθορά και εισφοροδιαφυγή ευθύνεται για την κρίση και όχι ο εκμεταλλευτικός χαρακτήρας του καπιταλιστικού συστήματος: «Όλοι οι δείκτες και οι τιμές δείχνουν μείωση, αλλά τα κέρδη των εισηγμένων στο ΧΑΑ προσεγγίζουν τα 5,5 δισ. ευρώ». Παράλληλα, τόνισε, η κυβέρνηση στοχεύει και σχεδιάζει υπέρβαση των αγκυλώσεων της αγοράς εργασίας με νέα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά μέτρα: «Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό υπό αναθεώρηση. Οδηγούμαστε σε νέα επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, ενώ την ίδια ώρα θα έρχονται νέες φοροαπαλλαγές για τους κεφαλαιοκράτες»

Κατέληξε ότι το ΚΚΕ όχι απλώς καταψηφίζει τον ταξικό, αντιλαϊκό και αδιέξοδο για τα νοικοκυριά προϋπολογισμό, αλλά «αποκαλύπτει και το μύθο ότι είναι μονόδρομος χωρίς άλλη διέξοδο για τον ελληνικό λαό. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να οργανώσουμε από καλύτερες θέσεις την ταξική πάλη».

ZENITH