Skip to main content

Αντιπρόεδρος Ευρωβουλής: Να ρισκάρουμε ένα Grexit

Ίσως θα έπρεπε κανείς πράγματι να ρισκάρει αυτό που λένε οι υπουργοί κκ Λαφαζάνης και Βαρουφάκης, περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής.

Ίσως θα πρέπει να ρισκάρουμε ένα Grexit δήλωσε στο Γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ.

Όπως μεταδίδει το Spiegel, ο Λάμπσντορφ σημείωσε πως «δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλει αυτή η ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί οι δηλώσεις που γίνονται από κάποιους υπουργούς, δείχνουν περισσότερο ότι θέλουν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη, την ώρα που γίνονται διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν στο να μείνουν στην ευρωζώνη».

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα μέτρα που συζητούνται στην Αθήνα είτε είναι πολύ δύσκολα στην εφαρμογή τους, είτε απλώς δεν επαρκούν, όπως για παράδειγμα η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα ή η αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. «Πρόκειται για μέτρα που λειτουργούν άπαξ και δεν έχουν τη διάρκεια, που χρειάζεται η Ελλάδα για να χρηματοδοτηθεί σε βάθος χρόνου», είπε χαρακτηριστικά.

«Πάντα λέγαμε, ήδη από το FDP, ότι θέλουμε πολύ ευχαρίστως να κρατήσουμε τους Έλληνες στην Ευρωζώνη, αλλά γι' αυτό χρειαζόμαστε αξιόπιστες και ελέγξιμες μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα έχει δέκα μέρες ακόμα για να παρουσιάσει κάτι. Αλλά πρέπει να πω, πως αν όλα συνεχίσουν να γίνονται στο iPad και όχι σε χαρτί, αν όλα συνεχίσουν να είναι αδύνατο να ελεγχθούν, τότε δε βλέπω το λόγο, γιατί θα έπρεπε να δοθούν περαιτέρω χρήματα. Ίσως τότε θα έπρεπε κανείς πράγματι να ρισκάρει αυτό που λέει ο κ. Λαφαζάνης, που στο μεταξύ συζητά και ο κ. Βαρουφάκης, και οι δύο τους υπουργοί που έκαναν δηλώσεις το Σαββατοκύριακο. Ίσως λοιπόν θα έπρεπε σε μια τέτοια περίπτωση να ρισκάρει κανείς ένα Grexit και να φτιάξει κατόπιν ένα σχέδιο, για το πώς θα βοηθήσει τη χώρα μετά από την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη», κατέληξε.

ZENITH