Skip to main content

Αντίστροφη μέτρηση για δύο κρίσιμα ζητήματα

Πλησιάζει η ώρα μηδέν για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς η ΕΚΤ αποφασίζει για την ένταξη των ελληνικών συστημικών τραπεζών ξανά στον ELA.

Πλησιάζει η ώρα μηδέν για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς σήμερα και αύριο η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει για την ένταξη των ελληνικών συστημικών τραπεζών, ξανά στον ELA, αλλά και την υιοθέτηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Η Voria.gr ήδη από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας είχε προαναγγείλει την εξέλιξη και υποστήριζε ότι ήταν απλά «θέμα ημερών».

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο μέτωπο του ELA, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ζητά από την ΕΚΤ την χορήγηση προληπτικής ρευστότητας και στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Το ποσό που αιτείται η ελληνική πλευρά ξεπερνά κατά πολύ το ποσό των 5 δισ.ευρώ, προσεγγίζοντας τα 10 δισ. ΄Οπως προαναφέρθηκε το αίτημα θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε περίπου τρεις μόλις ώρες από τώρα και λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο μέτωπο αύριο θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ το πρόγραμμα αγοράς χρέους, συνολικού ύψους 500 δισ.ευρώ. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ληφθεί τελικώς απόφαση - παρά τις ελληνικές προσδοκίες ότι θα «πήγαινε» για τον Μάρτιο - αφήνοντας έναν «αστερίσκο» για την ελληνική περίπτωση, που θα προβλέπει την εξαίρεση της χώρας, αν δεν καλύπτεται από Πρόγραμμα την 1η Μαρτίου.

ZENITH