Skip to main content

Αντίστροφη μέτρηση για τις τραπεζικές συγχωνεύσεις

Ο χρόνος δεν είναι πλέον σύμμαχος της κυβέρνησης, αφού θα πρέπει να προχωρήσει σε ανακοινώσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο, πριν δηλαδή την επόμενη επίσκεψη των ελεγκτών.
Στενεύουν τα περιθώρια της κυβέρνησης, αναφορικά με τις τραπεζικές συγχωνεύσεις, καθώς η τρόικα εντείνει τις πιέσεις της προς αυτή την κατεύθυνση, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών να επιταχύνει τις διαδικασίες και να λάβει άμεσα αποφάσεις.

Ο χρόνος δεν είναι πλέον σύμμαχος της κυβέρνησης, αφού θα πρέπει να προχωρήσει σε ανακοινώσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο, πριν δηλαδή την επόμενη επίσκεψη των ελεγκτών, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα και η σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Άλλωστε, η τρόικα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κατά την τελευταία της επίσκεψη στην Ελλάδα , εκφράζοντας ανοικτά την ανησυχία της για το μέλλον των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αν δεν γίνουν συγχωνεύσεις.

Το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του κ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος καλείται να αποφασίσει για το μέλλον των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών (ΤΤ, ΑΤΕ, Ταμείο Παρακαταθηκών), με την απόφασή του να  καθορίζει το μέλλον στο ευρύτερο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αγκάθι, ωστόσο, είναι η απαίτηση της τρόικας να μην ενταχθεί η ΑΤΕ υπό την προστασία  του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά σε περίπτωση ανάγκης να στηριχθεί απευθείας από το κράτος. Φυσικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν θέλει να σκέφτεται καν αυτό το ενδεχόμενο και ως εκ τούτου ο ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να βρει τη φόρμουλα που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του νέου σχήματος.

ZENITH