Skip to main content

Αντισυνταγματικές πέντε διατάξεις του Ασφαλιστικού

Νέα καμπάνα για το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθώς το ελεγκτικό συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικές πέντε διατάξεις του που αφορούν στο δημόσιο τομέα.
Αντισυνταγματικές έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο πέντε βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που αφορούν στο δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα εκφράζει παρατηρήσεις σχετικά με τη νομιμότητα και άλλων διατάξεων.

Συγκεκριμένα, αντισυνταγματική κρίθηκε η υπαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ και η υπαγωγή στο ΙΚΑ των υπαλλήλων της Βουλής, καθώς και η διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών το ύψος των συντάξεων στο Δημόσιο και η αναπροσαρμογή τους. Για το παραπάνω ζήτημα το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε οι συντάξεις να καθορίζονται με νόμο.

Ακόμη, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματική την ολοσχερή περικοπή της σύνταξης όταν ο συνταξιούχος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα ζήτησε την εναρμόνιση των πλασματικών ετών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 8, που αναφέρει ότιμειώνονται οι συντάξεις της χήρας συζύγου, εφόσον η σύζυγος είχε μεγάλη(πλέον των δέκα ετών) διαφορά ηλικίας με τον αποβιώσαντα σύζυγο.

Επίσης, κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη, που αναφέρει ότι οιδικαστές θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 25 χρόνια, ανεξάρτητααπό το υπάρχον συνταγματικό ηλικιακό όριο εξόδου από το δικαστικό σώμα.

Τέλος, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέλαβε, για ορισμένεςδιατάξεις του νομοσχεδίου, τις αντισυνταγματικότητες, που είχε εκφράσειεπί του πρώτου νομοσχεδίου, καθώς οι διατάξεις αυτές επαναλαμβάνονται.

Η παραπάνω απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αποτελεί ισχυρή καμπάνα για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο και αναμένεται η αναδιατύπωσή του τις επόμενες ημέρες.

ZENITH