Skip to main content

«Ανυπόστατα τα σενάρια»

Παντελώς ανυπόστατες χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε κυβερνητικός αξιωματούχος, για προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να απεμπλακεί από το ΔΝΤ, σε ενδεχόμενο ενε
Παντελώς ανυπόστατες χαρακτήρισε ο Γ.Παπακωνσταντίνου τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε κυβερνητικός αξιωματούχος, για προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να απεμπλακεί από το ΔΝΤ, σε ενδεχόμενο που ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης. «Δεν γνωρίζω αν έγιναν, αλλά αν έγιναν είναι παντελώς ανυπόστατες», είπε.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, o υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι σήμερα ήταν μία «πολύ κακή μέρα για τα ελληνικά ομόλογα», αλλά εμφανίστηκε ωστόσο καθησυχαστικός όσον αφορά στη  σημερινή εκτίναξη των spread, καθώς όπως είπε «η άνοδος που σημειώθηκε δεν μας ανησυχεί, αφού δεν θα δανειστούμε σήμερα».

Παραδέχθηκε βεάναι ότι τα επιτόκια  είναι ιδιαίτερα υψηλά και επομένως η χώρα μας είναι αδύνατον να συνεχίσει να δανείζεται με τα σημερινά δεδομένα. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης τόσο της ΕΕ όσο και του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος του 2009 από πλευράς Εurostat, ανέφερε πως δεν πρόκειται για πολύ μεγάλες αλλαγές, εκτιμώντας ότι το έλλειμμα του 2009 μπορεί να είναι οριακά μεγαλύτερο. Τέλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές σε σχέση με τη διάταξη του φορολογικού ν/σ για την παρακράτηση φόρου 8% στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους επιχειρηματικούς φορείς.  Ο υπουργός είπε ότι η εν λόγω διάταξη στοχεύσει στην καταπολέμηση του φαινομένου των εικονικών τιμολογίων, παραδέχτηκε όμως ότι θα δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας στην αγορά και γι΄ αυτό η κυβέρνηση εξετάζει τροποποιήσεις, τις οποίες επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες.

ZENITH