Skip to main content

Απαγορεύεται η εξαγωγή ξυλείας από τη Σιέρα Λεόνε

Το γραφείο του προέδρου Έρνεστ Κορόμα, σε ανακοίνωση, προειδοποίησε ότι οι παραβιάσεις της απαγόρευσης των εξαγωγών ξυλείας θα τιμωρούνται με πρόστιμα και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.
Η κυβέρνηση στη Σιέρα Λεόνε ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την άμεση απαγόρευση της μεταφοράς και της εξαγωγής ξυλείας, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει μέρος του ελέγχου της ασύδοτης βιομηχανίας, η οποία έχει έσοδα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Το γραφείο του προέδρου Έρνεστ Κορόμα ανακοίνωσε ότι «η παράνομη υλοτομία έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον της χώρας και εξασθενίζει τη ζώνη του όζοντος πρέπει να τη σταματήσουμε αμέσως».

Προειδοποίησε ότι οι παραβιάσεις της απαγόρευσης των εξαγωγών ξυλείας θα τιμωρούνται με πρόστιμα και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Στην Δυτικοαφρικανική χώρα επίσημα έχουν λάβει άδεια υλοτομίας τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις, ωστόσο δεκάδες άλλες λειτουργούν παράνομα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της μη κυβερνητικής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης της Σιέρα Λεόνε Εμάνουελ Τουρέι.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου και της υπηρεσίας των τελωνείων δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ξυλεία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων έχει εξαχθεί λαθραία από τη χώρα με προορισμό χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας - όπου μετατρέπεται σε έπιπλα και διακοσμητικά και οικιακά είδη.

Δασοφύλακες ανέφεραν ότι από τον Ιανουάριο ως το Νοέμβριο του 2009, κατασχέθηκαν πάνω από 10.000 βενζινοκίνητα αλυσοπρίονα και άλλος εξοπλισμός από παράνομους υλοτόμους που εντοπίστηκαν βαθιά μέσα στα πυκνά δάση της χώρας.
Οι διώξεις σε βάρος όσων συλλαμβάνονται για παράνομη υλοτομία συχνά διαρκούν μήνες και ολοκληρώνονται με την επιβολή των ελάχιστων προστίμων, 200 ως 500 δολαρίων, σύμφωνα με αξιωματούχο της δασοφυλακής που μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

«Νομίζω ότι η απαγόρευση είναι η πιο αποτελεσματική τιμωρία που έχει αποφασιστεί ως τώρα κι ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα αδράξει την ευκαιρία να καταρτίσει ένα νέο νομοσχέδιο για να προστατεύσει τα δάση μας και το περιβάλλον μας», δήλωσε.

ZENITH