Skip to main content

Απαισιοδοξία των Κυπρίων για την πορεία της οικονομίας

Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις των Κυπρίων για την πορεία της οικονομίας, σύμφωνα με την έρευνα «Κυπροβαρόμετρο», που διεξάγεται με τη συνεργασία της Marfin Laiki Bank και της Rai Consultants .
Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις των Κυπρίων για την πορεία τηςοικονομίας, σύμφωνα με την έρευνα «Κυπροβαρόμετρο», που διεξάγεται μετη συνεργασία της Marfin Laiki Bank και της Rai Consultants .

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για το 2009, που ανακοινώθηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, το 67% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας θα είναι χειρότερη το 2010 από ό,τι ήταν το 2009. Σε σχέση με την προσωπική κατάσταση ένα σημαντικό ποσοστό (41%) περιμένει ότι θα χειροτερεύσει, αλλά 45% εκτιμά ότι δε θα υπάρξει αλλαγή. Δηλαδή η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είναι πιο απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας παρά για τις επιπτώσεις στην προσωπική τους κατάσταση.

Οι ερωτηθέντες συνδέουν τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας με τις ψηλές καταναλωτικές δαπάνες (19% των απαντήσεων) και τις διακυμάνσεις του τουριστικού τομέα (29%).

Η πτώση των τιμών των χρηματιστηριακών αξιών αναφέρεται μόνο από το 5% των ερωτηθέντων. Για τη μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, 56% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μείωση των δαπανών.

Ακολουθούν οι ιδιωτικοποιήσεις με 18% και με μικρότερα ποσοστά η αύξηση των φόρων κατανάλωσης, η μείωση του κρατικού μισθολογίου, η αύξηση του φόρου εισοδήματος και η πάταξη της φοροδιαφυγής.  Σε περίπτωση που θα έπρεπε να γίνουν περικοπές στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, το 44% πιστεύει ότι το κρατικό μισθολόγιο είναι ο τομέας στον οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση.

Με πολύ χαμηλότερο ποσοστό (9%) αναφέρονται τα αναπτυξιακά έργα. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος κυριαρχεί η απαισιοδοξία, αφού το 70% απαντούν αρνητικά στο ερώτημα, αν η παρούσα διαδικασία των συνομιλιών θα αποδώσει.

Τα κυριότερα προβλήματα, μετά το Κυπριακό, που αντιμετωπίζει η Κύπρος σήμερα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι η οικονομία (48%) και μετά η ανεργία (15%). Αν προστεθούν στην οικονομία η ανεργία και ο τουρισμός που αναφέρθηκαν ξεχωριστά, τότε το ποσοστό αυξάνεται στο 66%.

ZENITH