Skip to main content

Απαλλάχθηκε ο Βασίλης Ξηρός για τα χρέη προς το δημόσιο

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης απήλλαξε τον Βασίλη Ξηρό απ' την κατηγορία της "μη καταβολής χρεών προς το δημόσιο" καθώς δεν πλήρωσε τη χρηματική ποινή για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατικ

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης απήλλαξε τον Βασίλη Ξηρό απ' την κατηγορία της "μη καταβολής χρεών προς το δημόσιο" καθώς δεν πλήρωσε τη χρηματική ποινή που το επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, μαζί με τα 25 χρόνια κάθειρξης, για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη". Σε πρώτο βαθμό κρίθηκε αθώος αλλά ασκήθηκε έφεση υπέρ του νόμου.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκανε δεκτή την έφεση αλλά έπαυσε υφ' όρoν την ποινική δίωξη, με βάση τον νόμο 4198/13, επειδή το παραπάνω πλημμέλημα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος και επειδή το χρέος ήταν κάτω των 10.000 ευρώ. Ανάλογη ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Κωνσταντίνου Βαλαβάνη για τον κατηγορούμενο ο οποίος δεν παρέστη και δικάστηκε δια πληρεξουσίου δικηγόρου.

Πριν ένα χρόνο, ο 43χρονος αθωώθηκε από το Δ' Μονομελές  Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, για την ίδια κατηγορία. Στην απολογία του είχε αναφέρει ότι από τότε που αποφυλακίστηκε δεν είχε εργασία, ότι προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια, χωρίς οικονομική επιφάνεια και ότι αδυνατούσε να αποπληρώσει το χρέος του προς της εφορία. Αν καταδικαζόταν κινδύνευε να επιστρέψει στη φυλακή ως υπότροπος.

Τότε, ο εισαγγελέας της έδρας Νίκος Κωνσταντίνου είχε αναγνωρίσει ότι ο κατηγορούμενος έχοντας το στίγμα του φυλακισμένου και δυσκολευόμενος να βρει δουλειά, δεν είχε  τη δυνατότητα να καταβάλλει το χρηματικό ποσό. Η πρόταση του υιοθετήθηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που τον κήρυξε αθώο και δέχτηκε ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε δόλο.

Στη συνέχεια, ο (τότε) προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μαδεμλής, ανέθεσε την υπόθεση στην εισαγγελέα  Ευαγγελία Καρανίκα η οποία άσκησε έφεση υπέρ του νόμου και κατά της αθωωτικής απόφασης. Έκρινε ότι ο Βασίλης Ξηρός έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος επειδή,  στις 31 Μαρτίου 2012, δεν κατέβαλε  στην αρμόδια Ε' ΔΟΥ το χρέος προς το Δημόσιο, έχοντας δόλο.

Ο 43χρονος συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία,το καλοκαίρι του 2002, μετά την έκρηξη βόμβας στα χέρια του αδελφού του Σάββα. Τον Μάιο 2007, δικάστηκε από το δευτεροβάθμιο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών που τον έκρινε ένοχο για απλή συνέργεια σε δολοφονία, συμμετοχή σε ληστείες, έκρηξη και συμμετοχή στην οργάνωση, επιβάλλοντας του 25 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 3.700 ευρώ.

Το Ιούλιο 2011, ο κατηγορούμενος αποφυλακίστηκε. Τα  υπόλοιπα 9 χρόνια, 9 μήνες και 10 μέρες της ποινής του ανεστάλησαν ενώ υπολογίστηκαν ευεργετικά οι 2267 μέρες εργασίας του, στις αγροτικές φυλακές της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι (σταθερή διεύθυνση κατοικίας, εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα και  απαγόρευση εξόδου από την χώρα) μέχρι την ολοκλήρωση της ποινής στις 30 Απριλίου 2021.

Η χρηματική ποινή, με τις προσαυξήσεις, ανήλθε στα 8.192 ευρώ.

ZENITH