Skip to main content

Απάντηση ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας για την τιμή του φυσικού αερίου

Συκοφαντικά χαρακτηρίζουν με ανακοίνωσή τους οι ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, τα όσα υποστηρίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, ότι οι παραπάνω εταιρείες δεν πληροφορούν επαρκώς των καταναλωτών σχετικά με
Συκοφαντικά χαρακτηρίζουν με ανακοίνωσή τους οι Εταιρίες Παροχής Αερίου της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, τα όσα υποστηρίζει Συνήγορος του Πολίτη ότι οι παραπάνω εταιρείες δεν πληροφορούν επαρκώς των καταναλωτών σχετικά με τη μεθοδολογία τιμολόγησης του φυσικού αερίου και ιδιαίτερα την αναλογία του κόστους του σε σχέση με τις άλλες ανταγωνιστικές μορφές ενέργειας. 

Όπως υπογραμμίζουν οι δύο εταιρείες, η Αρχή συνάγει γενικόλογα συμπεράσματα για την τιμολογιακή τους πολιτική, τα οποία δεν στηρίζονται σε πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία. «Κατά τη δεκαετή δραστηριότητα της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και της Ε.Π.Α. Θεσσαλίας, μόνο για διάστημα τεσσάρων μηνών, τέλη 2008 - αρχές 2009, η τιμή του φυσικού αερίου δεν ήταν επαρκώς ανταγωνιστική έναντι του πετρελαίου για λόγους που οφείλονται στην πορεία του κόστους των πετρελαιοειδών και συνεπώς και της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι ΕΠΑ υποστηρίζουν ότι  οι τιμές των τιμολογίων των Εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των παγίων τελών, διαμορφώνονται σύμφωνα με τους κανόνες της σχετικής υπουργικής απόφασης και ελέγχονται από τον εποπτικό φορέα, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους της ανωτέρω υπουργικής απόφασης (Άδειας διανομής αερίου).

Τονίζεται, δε, ότι οι Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας υπέβαλαν την τιμολογιακή τους πολιτική του έτους 2009, στη ΡΑΕ τον Οκτώβριο του 2008, τηρώντας πλήρως τους όρους της υπουργικής απόφασης, ενώ έχουν τηρήσει όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις ως προς τη διαμόρφωση, έγκριση και ενημέρωση του κοινού για την τιμολογιακή πολιτική του έτους 2009.

Όσον αφορά στην ενημέρωση των καταναλωτών για την τιμολογιακή πολιτική, οι εταιρείες ξεκαθαρίζουν ότι είναι υποχρεωμένες, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, να δημοσιεύουν τα τιμολόγια πώλησης φυσικού αερίου, υποχρέωση που όπως υποστηρίζουν τηρούν αδιαλείπτως.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: «Η ενημέρωση των καταναλωτών για τις μεταβολές τόσο των παγίων όσο και των αναλογικών τελών, πραγματοποιείται άμεσα, την ημέρα έκδοσης των μηνιαίων τιμών αερίου, μέσω των ιστοσελίδων της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και της Ε.Π.Α. Θεσσαλίας, καθώς και μέσω των λογαριασμών φυσικού αερίου. Ειδικά για το θέμα της εξέλιξης του αναλογικού τέλους, η ενημέρωση προς τους καταναλωτές ήταν συνεχής με καταχωρήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, με ειδικά έντυπα ενημέρωσης μαζί με τους λογαριασμούς, καθώς και μέσω των γραφείων εξυπηρέτησης πελατών της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και της Ε.Π.Α. Θεσσαλίας.

Είναι λάθος να χρεώνεται στις Εταιρίες ότι προέβησαν σε παραπλανητική διαφήμιση και προκαλούμε το Συνήγορο του Πολίτη να παρουσιάσει έστω και μία διαφήμιση της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και της Ε.Π.Α. Θεσσαλίας, στην οποία δεσμεύονται να διατηρήσουν την τιμή του φυσικού αερίου 20% χαμηλότερη έναντι αυτής του πετρελαίου. Αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ε.Π.Α. Αττικής Α.Ε., η τιμολογιακή πολιτική της οποίας, όπως είναι γνωστό, είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και της Ε.Π.Α. Θεσσαλίας, και διαμορφώνεται με βάση την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Επισημαίνεται ότι η τιμολογιακή πολιτική των δύο Ε.Π.Α. κατά τη διάρκεια των ετών παρείχε στους καταναλωτές οικονομικό όφελος που έφτασε και ξεπέρασε σε ορισμένες περιπτώσεις το 35%.

Οι Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και Ε.Π.Α. Θεσσαλίας σε μία περίοδο σοβαρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης για τη χώρα θεωρούν επιζήμιο και ανεύθυνο να προβαίνει κανείς σε δηλώσεις που στερούνται αντικειμενικών στοιχείων, όπως αυτές του Συνηγόρου του Πολίτη, καθόσον μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις εκ μέρους των πολιτών χωρίς πραγματικούς λόγους. Οι Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και Ε.Π.Α. Θεσσαλίας επιφυλάσσονται για όλες τις άμεσες και έμμεσες ζημίες συνεπεία των συγκεκριμένων δηλώσεων και επισημαίνουν τη ζημία που έχει ήδη προκληθεί στην ανάπτυξη του φυσικού αερίου στις περιοχές αδείας από ανεύθυνες και ανεξέλεγκτες δηλώσεις».

ZENITH